Septembris un oktobris ir laiks, kad Latvijas meži vilina ne tikai ar zeltainām lapām un svaigu gaisu, bet arī ar sārtiem brūkleņu paklājiem. Pastaigu mežā var lieliski apvienot ar šo vērtīgo ogu lasīšanu – vienlaikus gūstot gan fizisku aktivitāti, gan veselībai noderīgu vitamīnu devu. Taču atcerēsimies, ka rudens mežā joprojām aktīvas ir ērces, tāpēc drošībai noder piemērots apģērbs un pārbaude pēc pastaigas.
Brūklenes ir īsts spēka avots – tajās ir daudz C vitamīna, kas stiprina imunitāti, A un E vitamīni, kas palīdz ādai un redzei, kā arī antioksidanti, kas samazina iekaisuma risku. Ogas palīdz uzlabot vielmaiņu un veicina urīnceļu veselību. Līdzīgi kā dzērvenes, arī brūklenes uzglabājas ilgāk, jo tajās esošās skābes pasargā no bojāšanās.
Kā baudīt brūklenes?
Brūklenes iespējams lietot dažādos veidos – gan svaigā veidā, gan pārstrādājot ziemas krājumiem. BNN apkopo dažas vienkāršas un vērtīgas idejas:
1. Svaigā veidā
Brūklenes garšo mazliet rūgteni, taču tieši tas padara tās par labu piedevu putrām, jogurtam vai kokteiļiem. Tās var pievienot arī salātiem kā krāsainu un veselīgu akcentu.
2. Ātrais ievārījums
Vienkāršākais veids – saspaidīt ogas ar cukuru proporcijā 2:1 (divas daļas ogu, viena cukura). Šāds ievārījums glabājas ledusskapī vairākas nedēļas, un tas lieliski piestāv pankūkām, biezpienam vai gaļas ēdieniem.
3. Saldēšana ziemai
Saldētās brūklenes saglabā lielāko daļu vitamīnu un ir ērti izmantojamas ziemā. Vienīgais mīnuss – pēc atlaidināšanas ogas kļūst nedaudz mīkstākas. Lai tās nezaudētu formu, ieteicams pirms saldēšanas ogas izklāt vienā kārtā un tikai pēc tam sabērt maisiņos.
4. Brūkleņu dzēriens
No ogām var pagatavot veselīgu atsvaidzinošu dzērienu – vienkārši aplej ar karstu ūdeni, pievieno nedaudz medus un ļauj ievilkties. Šāds dzēriens palīdz stiprināt organismu un ir labs atbalsts saaukstēšanās laikā.
5. Brūkleņu mērce pie gaļas
Tradicionāls risinājums, ko daudzi iecienījuši svētkos – brūkleņu mērce pie cepeša. To var pagatavot, apvienojot brūklenes ar cukuru, nedaudz sāls un citrona sulu, lai iegūtu līdzsvaru starp skābumu un saldumu.
BNN padoms: brūkleņu lasīšana ir ne tikai veselīgs, bet arī relaksējošs veids, kā pavadīt laiku dabā. Tās ir ogas, kas neliks vilties ne ziemas krājumu plauktā, ne ikdienas ēdienkartē.
Lasiet arī: BNN padoms | kā stiprināt organismu un izvairīties no rudens vīrusiem
Seko mums arī Facebook, Draugiem un X!