Rudens Latvijā nozīmē ne tikai krāsainas lapas un sēņu grozus, bet arī dzērveņu laiku. Šīs sārtās ogas nogatavojas purvos un mežos, kur tās vāc no septembra līdz pat pirmajām salnām. Dzērvenes ir ne tikai dabas skaistuma simbols, bet arī īsts veselības koncentrāts — viena sauja šo ogu spēj sniegt vairāk vitamīnu nekā vesela sauja tablešu.
Kāpēc dzērvenes ir tik vērtīgas
Dzērvenes ir īsta rudens imunitātes bruņa. Tās satur daudz C vitamīna, antioksidantu, dzelzs, kālija un šķiedrvielu. Dzērveņu sula palīdz stiprināt imunitāti, samazina iekaisumus un uzlabo vielmaiņu. Tās bieži iesaka arī urīnceļu veselībai, jo dzērveņu skābes kavē baktēriju vairošanos.
Tāpat dzērvenes palīdz attīrīt organismu, uzlabo ādas toni un pat mazina nogurumu — tieši tas, kas vajadzīgs pelēkā rudens laikā.
Ja dodies uz purvu – dari to prātīgi
Dzērveņu lasīšana var būt īsts piedzīvojums, taču daba jāsaudzē. Izvēlies gumijas zābakus, cietu pamatni zem kājām un nebrien dziļi purvā. Labāk ogas vākt saulainā, sausā dienā, kad tās ir stingras un spīdīgas.
Lasi tikai nogatavojušās ogas, nenoraujot augu ar saknēm — dzērveņu laukus bojāt nedrīkst. Un, protams, ņem līdzi termosu ar siltu tēju un kādu draugu, jo purvs vienam nav labākā ideja.
Ja nelasi pats – atbalsti vietējos!
Šoruden dzērvenes tirgos un tirdziņos ir pilnā sparā – tās piedāvā gan ogu lasītāji no Vidzemes un Latgales purviem, gan mājražotāji, kas jau sagatavojuši ievārījumus un sīrupus. Iegādājoties vietējās dzērvenes, tu atbalsti mazos uzņēmējus un Latvijas laukus, kā arī iegūsti svaigas ogas bez liekiem konservantiem.
Ko pagatavot no dzērvenēm
Dzērvenes ir universālas – tās lieliski iederas gan desertos, gan gaļas ēdienos. Lūk, trīs vienkāršas un pārbaudītas receptes:
Dzērveņu tēja imunitātei
-
2 ēdamkarotes svaigu vai saldētu dzērveņu
-
1 tējkarote medus
-
Verdošs ūdens
Saspaidi ogas, pārlej ar ūdeni, ļauj ievilkties 10 minūtes un pievieno medu. Vienkārši, bet spēcīgi!
Dzērveņu ievārījums bez cukura
-
500 g dzērveņu
-
2 ēdamkarotes medus (pēc vēlmes)
-
Nedaudz kanēļa
Uzvāri ogas ar nelielu ūdens daudzumu, sablendē un pievieno medu. Uzglabā ledusskapī – lieliski der pie biezpiena vai pankūkām.
Dzērveņu mērce gaļai
-
200 g dzērveņu
-
1 ēdamkarote cukura
-
½ tējkarotes sāls
-
50 ml ūdens
Vāri uz lēnas uguns 10–15 minūtes, līdz ogas sabrūk. Lieliski papildina ceptu vistu, brieža vai cūkgaļas ēdienus.
Dzērvenes ir rudens sirds – veselīgas, skaistas un ar raksturu. Vai tu tās lasi pats vai iegādājies tirdziņā, galvenais – izbaudi šo sezonu ar vietējām garšām.
Lasiet arī: BNN padoms | Kur baudīt rudens krāšņumu Latvijā