VIDEO | Recepte: Rēdlihu ģimene gatavo Ziemassvētku cepeti

Īsi pirms Ziemassvētkiem, pie Rimi šefpavāra Normunda Baranovska raidījumā Vakariņas pa lēto viesojas Mācībspējas veidotājs un izaugsmes treneris Jēkabs Rēdlihs ar ģimeni. Kopā ar šefpavāru viņi gatavo maltīti, bez kuras nav iedomājams svētku galds – Ziemassvētku cepeti, pierādot, ka arī visiem iemīļotu ēdienu iespējams pagatavot ne tikai gardi, bet arī izdevīgi. Vienas porcijas izmaksas nepārsniedz trīs eiro.

Ziemassvētku cepetis

8 personām

Pagatavošanas laiks: 5 stundas

Izmaksas astoņām personām: 18,23 eiro

Izmaksas par vienu porciju: 2,27 eiro

Sastāvdaļas:

1,5 kg cūkgaļas kakla karbonādes;

1,5 ēdamkarote sinepju;

10 g Provansas garšaugu maisījums, Rimi Smart;

25 g kartupeļu garšvielas, Rimi Smart;

500 g kāļa;

500 g selerijas saknes;

1 kg kartupeļu,

400 g Briseles kāpostu,

2 ēdamkarotes rapšu eļļas, Rimi Smart;

12 g kaltēts rozmarīns, Rimi Smart;

200 ml saldā krējuma 35%;

150 g bistro salātu, Rimi;

ēdamkarote ogu maisījuma ievārījuma, Rimi Smart;

ēdamkarote kviešu miltu, Rimi Smart.

Pagatavošana:

Sākumā sagatavo gaļu: karbonādes gabalu sasien ar pārtikas diegu, lai taukainās daļas cieši pieskartos liesajām. Pēc tam to ierīvē ar sinepēm un apviļā Provansas maisījuma un kartupeļu garšvielās. Gaļu liek cepampannā un ielej pavisam nedaudz ūdens, ko cepšanas laikā pēc vajadzības papildina. Cep 160-170 grādos 3-4 stundas (mitrā vidē vai liekot cepeša traukā). Beigās gaļu var izņemt no trauka un nedaudz apdedzināt augstākā temperatūrā – 180-200 grādos 10-15 minūtes. Kartupeļus sagriež daiviņās, kāli un seleriju nomizo un sagriež gabalos, bet Briseles kāpostiem noņem ārējās lapas. Visus dārzeņus liek cepampannā, pārlej ar eļļu un pārkaisa ar sāli un rozmarīnu. To visu cep 220 grādos 35–40 minūtes. Kad cepetis gatavs, izmanto cepampannā izveidojušos buljonu mērces pagatavošanai: karsē to nelielā katliņā, iebiezina ar miltiem, pievieno ievārījumu un nedaudz ūdens, pēc tam vāra līdz mērce reducējusies un ieguvusi krēmīgu konsistenci. Noslēgumā pievieno saldo krējumu un mērci uzsilda. Pasniedz cepeti kopā ar dārzeņiem, mērci un svaigiem salātiem.

Raidījumā Normunds dalās praktiskos padomos, kā pagatavot sulīgu cepeti un kāpēc to pirms cepšanas ir svarīgi sasiet. Savukārt Jēkabs atklāj, ka viena no viņu ģimenes tradīcijām ir kopīga gatavošana, kurā tiek iesaistīti arī bērni, kas reizēm kļūst par īstu izaicinājumu.

Gatavojot Jēkaba sieva Ieva atklāj, bez kā nav iedomājams ģimenes svētku galds. Savukārt Jēkabs atminas darbu labdarības akcijas Eņģeļi pār Latviju zvanu centrā un emocionālo piepildījumu, ko tas sniedz, uzsverot, ka Ziemassvētki ir par ģimeniskumu, kopābūšanu, sirsnību un labestību, atgādinot, ka tas ir cerību un došanas laiks.

Lasiet arī: 

Viss par un ap Ziemassvētkiem vienuviet – lielā rakstu izlase, gaidot ziemas saulgriežus

VIDEO | Dziedātāja STIRNA izdod savu trešo singlu “Primitīvi”

Grābs naudu riekšavām – piecām zodiaka zīmēm zvaigznes sola finanšu pārpilnību 2026.gadā

Loloto vēlmju un ilgtermiņa mērķu piepildīšanās – četras zodiaka zīmes staros visu 2026.gadu

Krievijas opozīcijas līderis: Putins var uzbrukt Eiropai jau nākamgad

Uzvirmo senas baumas, ka Putins slepeni pievērsies islāmam

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas