Zinātnieki pēta Lietuvas vēja parku ietekmi uz jūras vidi

Plānots, ka 2030.gadā ceturtdaļu no Lietuvas elektrības patēriņa ražos vēja parks Baltijas jūrā, iepretim Palangai, un zinātnieki pēta, kā tas ietekmē vidi, informē Lietuvas sabiedriskais medijs LRT.

Lietuvas pirmais vēja parks jūrā tiks būvēts iepretim Palangai, 30 kilometrus no krasta, un tā jauda būs 700 megavati. Lietuvas Enerģētikas aģentūras pārstāvis Romans Bīkovs (Romanas Bykovas) LRT sacīja:

«Ir izstrādāts plāns, un mēs gaidām sākotnējo novērtējumu uz vidi, kas ir ļoti svarīgs arī attiecībā uz dzīvo dabu. Tiek veiktas arī ģeoloģiskās pārbaudes, jo attīstītājam ir svarīgi zināt, kādā augsnē tiks uzstādīti ģeneratori.»

Zinātnieki pētīs arī vēja parka ietekmi uz Baltijas jūras bioloģisko daudzveidību. Klaipēdas Universitātes pētnieks Nerijs Blažausks (Nerijus Blažauskas) pastāstīja: «Ietekmes novērtējums aptver putnus, zivis, jūras zīdītājus un sugas, kas apdzīvo jūras gultni. Mēs pētīsim, vai šīs sugas ir vērtīgas, vai tās ir jutīgas pret vides izmaiņām, vai tās cietīs un vai spēs atjaunoties.»

Tikmēr vēja parka attīstītāji uzsver, ka šādi projekti nāk par labu vietējiem uzņēmējiem. RWE Renewables projektu vadītājs Mats Anužis (Matas Anužis) norādīja: «Likumdošana nosaka, ka būvniecībā un projekta vadībā jāiesaista mazie un vidējie uzņēmēji. Tā ir lieliska iespēja uzņēmumiem, kas šeit strādā.»

Saskaņā ar uzņēmēju un zinātnieku savstarpējo sadarbības līgumu, kas parakstīts Jūras enerģētikas forumā Wind of Change, Klaipēdas augstākās izglītības iestādes arī apmācīs topošos speciālistus, kas varēs strādāt nākotnes vēja parkos.

Pilnu rakstu angļu valodā lasiet šeit: https://www.lrt.lt/en/news-in-english/19/1844131/scientists-study-wildlife-impact-of-lithuania-s-first-wind-farm 

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas