ZVA par bērniem paredzētu antibiotiku un ibuprofēna (ne)pieejamību Latvijā

Jūtot iedzīvotāju raizes un saņemot signālus par bērniem paredzēto antibiotiku jeb suspensiju iegādi un pieejamību Latvijā, Zāļu valsts aģentūra (ZVA) otrdien, 3.janvāri ziņo, ka tā «kopš šā gada [tā rakstīts relīzē – BNN] 14. novembra aktīvi seko līdzi situācijai».

ZVA vēsta, ka tā pieprasa zāļu lieltirgotavām katru darba dienu iesniegt informāciju par iepriekšējā dienā aptiekām piegādātajām antibiotikām un seko visiem datiem par šo zāļu pieejamību Latvijā. No saņemtās informācijas secināms, ka antibiotiku piegādes Latvijai tiek veiktas un lieltirgotavas aptiekām piegādā bērniem paredzētās antibiotikas.

Vienlaikus, ņemot vērā sezonālo ietekmi un līdz ar to paaugstināto pieprasījumu pēc šīm zālēm šobrīd, ir brīži, kad pieprasījums pēc antibiotikām pārsniedz piegāžu apjomus. Tādēļ ZVA ik dienas uzrunājot arī zāļu reģistrācijas apliecības īpašniekus un izsniedzot komersantiem vēl papildus atļaujas izplatīt antibiotikas, lai pēc iespējas labāk nodrošinātu
zāļu pieejamību pacientiem.

ZVA atgādina, ka daudzos gadījumos ir pieejami alternatīvi ārstēšanas līdzekļi. Ja pacientam izrakstītās antibiotikas nav pieejamas, ārstam jāizraksta citas antibiotikas. Jau konsultācijas laikā ir iespējams pārjautāt ārstam, kādai rīcībai jābūt, ja kādas konkrētas zāles nebūs iespējams savlaicīgi iegādāties.

Katrā situācijā, kad kādas zāles nav iespējams iegādāties savlaicīgi, tai skaitā pasūtīt aptiekā izgatavojamas zāles vai Latvijā nereģistrētas zāles, pacientam ir svarīgi sazināties ar ārstu, lai izvērtētu citas alternatīvas.

Tāpat bērniem paredzētas antibiotikas ir iespējams pagatavot uz vietas aptiekā. Par šādu iespēju ZVA iesaka jautāt jebkurā aptiekā. Tās sadarbojas un, ja arī kāda aptieka neizgatavo zāles uz vietas, tā var lūgt šīs zāles izgatavot citai aptiekai un tādējādi sagādāt iedzīvotājiem nepieciešamās zāles.

Atsevišķās situācijās pacientus ar zālēm iespējams nodrošināt, zāles piegādājot kā Latvijā nereģistrētas zāles (tās ir citā valstī reģistrētas un lietotas zāles). Ārsts ir informēts par šādu iespēju un zinās un ieteiks, kā rīkoties pacientam.

Situāciju ar ibuprofēnu un paracetamolu saturošām zālēm ZVA komentē, norādot, ka sezonālās ietekmes un palielinātā pieprasījuma dēļ dažkārt ir vērojama zāļu ar konkrētu
nosaukumu īslaicīga nepieejamība. Tāpēc tā aicina atcerēties, ka simptomātiskai ārstēšanai pret sāpēm, paaugstinātu temperatūru un iekaisumu bieži vien var izmantot analogas zāles (jeb zāles ar citu nosaukumu vai citu aktīvo vielu). Piemēram, ibuprofēna vietā var izvēlēties paracetamolu.

Tāpat, ja nav pieejamas zāles konkrētā formā, ir iespēja rast risinājumu, izmantojot citas formas zāles (piemēram, bērniem suspensijas vietā var izmantot arī supozitorijus).

ZVA skaidro: antibiotiku ražotāji lielākoties norādījuši, ka tie šobrīd ir saskārušies ar ražošanas sarežģījumiem un paaugstinātu pieprasījumu pēc antibiotikām. Diemžēl pat lielākās Eiropas valstis saskaras ar antibiotiku pieejamības pārtraukumiem un, tāpat kā Latvija, visā Eiropas mērogā tiecas rast risinājumus šajā situācijā.

Lasiet arī: Igaunijas aptiekās trūkst medikamentu bērniem

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas