Apcietina divas personas par Bukaina atbalstīšanu meitas nolaupīšanā un aizvešanā uz Krieviju

Valsts policija aizturējusi un tiesa apcietinājusi divas personas, kuras tiek turētas aizdomās par prokremliskā aktīvista Staņislava Bukaina atbalstīšanu, īstenojot meitas nolaupīšanu un aizvedot viņu uz Krieviju, noskaidroja aģentūra LETA.

Policija, veicot izmeklēšanas darbības kriminālprocesā, kas tika sākts par mazgadīga bērna nolaupīšanu, 22.jūlijā Latvijā aizturēja divas personas, informēja Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Personas atzītas par aizdomās turētajiem par nozieguma atbalstīšanu un tiesa abām personām kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu.

Meitas nolaupīšanu Bukains pastrādāja aizvadītajā nedēļas nogalē, kad ar SUP dēli šķērsoja Zilupes upi un nelikumīgi no Latvijas nokļuva Krievijā. Robežas šķērsotāji tika aizturēti Krievijā, bet Latvijas robežsardze pieprasīja Krievijas pusei oficiālu informāciju par personu statusu šajā valstī.

Valsts robežsardze sāka kriminālprocesu par valsts robežas nelikumīgu šķērsošanu, savukārt policijā sākts kriminālprocess par mazgadīga bērna nolaupīšanu.

Tikko kā par šo noziedzīgo nodarījumu tika saņemta informācija, dienesti veica visas nepieciešamās darbības, tostarp bērns ir izsludināts starptautiskā meklēšanā, kā arī ziņojums par to ir iekļauts “Interpola” datubāzē un Krievijas iestādēm caur “Interpolu” ir nosūtīts pieprasījums informēt par bērna atrašanās vietu un pieņemtajiem lēmumiem, norādīja policijā.

Lai pēc iespējas ātrāk un sekmīgāk atrisinātu situāciju, visas darbības tiek veiktas ciešā sadarbībā ar iekšlietu dienestiem, kā arī iekšlietu resors ir nodevis informāciju arī Tieslietu ministrijai un Ārlietu ministrijai, kas šo jautājumu risina arī atbilstoši savai kompetencei.

Pazudušu cilvēku meklēšanas organizācija “Bezvēsts.lv” sociālajā tīklā “Facebook” raksta, ka 21.jūlijā tēvs nav nogādājis atpakaļ savā pastāvīgajā dzīvesvietā 2019.gadā dzimušo Moniku Bukaini.

Bukainam tiesāšanas process Latvijā “Baltijas antifašisti” krimināllietā vēl nebija sācies, jo krimināllietā prokuratūrā joprojām turpinās pirmstiesas izmeklēšana.

Šajā krimināllietā drošības līdzekļi apsūdzētajam bija vairāki, proti, aizliegums izbraukt no valsts, aizliegums tuvoties noteiktām personām, pieteikšanās Valsts policijas noteiktā laikā, dzīves vietas maiņas paziņošana. Prokuratūra bija saņēmusi informāciju, ka ir pārkāpts viens no drošības līdzekļiem, proti, 23.jūlijā apsūdzētais nav ieradies un pieteicies policijā, apliecināja prokuratūrā.

Ņemot vērā, ka drošības līdzeklis pārkāpts, prokuratūra vēl lems, vai rosināt tiesu piemērot viņam bargāko drošības līdzekli – apcietinājumu.

Pērn oktobrī prokuratūra tika cēlusi apsūdzības sešiem Latvijas valstspiederīgajiem par noziedzīgās organizācijas “Baltijas antifašisti” vadīšanu un piedalīšanos šīs organizācijas pastrādātajos noziegumos. Jau tobrīd trīs no personām bija izsludinātas meklēšanā.

Apsūdzības celtas pēc Krimināllikuma panta par noziedzīgas organizācijas vadīšanu vai piedalīšanos šādas organizācijas izdarītajos noziegumos. Par šādu noziegumu var sodīt ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz 20 gadiem.

Minētās personas ir prokremliskie aktīvisti Bukains, Tatjana Andrijeca, Aleksandrs Žguns, Sergejs Vasiļjevs, Viktorija Matule un Romans Samuļs.

Kriminālprocesu pret tā sauktajiem “Baltijas antifašistiem” Valsts drošības dienests (VDD) sāka 2022.gada 28.novembrī. Izmeklēšanas gaitā VDD ir konstatējis tādas “Baltijas antifašistu” noziedzīgas darbības kā neizpaužamu ziņu nelikumīga vākšana par norisēm Latvijā ar nolūku nodot tās Krievijas specdienestiem, Krievijas izvērstā kara Ukrainā slavināšana un attaisnošana, kā arī finanšu līdzekļu un citu resursu vākšana agresorvalsts Krievijas armijas atbalstam Ukrainā.

Dienests ir konstatējis arī noziedzīgās organizācijas izplatītus aicinājumus iesaistīties Ukrainā notiekošajā karadarbībā Krievijas pusē.

Noziegumu koordinēšanai organizācija platformā “Telegram” izveidoja kanālu “Baltijas antifašisti” un vairākus ar to saistītus kanālus.

Lasiet arī: BNN intervija | Ierēdņu neatkarība Latvijā – Jānis Citskovskis par skandālu un zaudēto amatu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas