Apstiprināts likums, kas padara dienvidkorejiešus jaunākus

Dienvidkorejā pieņemts jauns likums, kas pielīdzina valstī ierastās vecuma atskaites metodes starptautiskajiem standartiem, un dienvidkorejieši līdz ar to kļuvuši par gadu vai diviem jaunāki, vēsta britu raidorganizācija BBC.

Jaunais likums atceļ iepriekšējo vecuma atskaites sistēmu, kurā cilvēks jau piedzimšanas brīdī tika uzskatīts par vienu gadu vecu. Vēl viena Dienvidkorejā plaši iecienīta sistēma bija cilvēka vecumam pieskaitīt vēl vienu gadu katrā 1.janvārī, nevis faktiskajā dzimšanas dienā. Pāreja uz vecuma noteikšanos, vadoties pēc dzimšanas datuma, stājas spēkā trešdien, 28.jūnijā.

Dienvidkorejas prezidents Juns Sukjols jau pērn, priekšvēlēšanu kampaņas laikā, spēcīgi aizstāvēja izmaiņu nepieciešamību. Viņš sacījis, ka

tradicionālās vecuma atskaites sistēmas rada nevajadzīgas sociālās un ekonomiskās izmaksas.

Piemēram, nereti izvēršas diskusijas par apdrošināšanas izmaksām un to, kā noteikt personas atbilstību valdības atbasta programmām.

Iepriekš Dienvidkorejā visplašāk izmantotā bija gadsimtiem senā tā sauktā “korejiešu vecuma” sistēma, kas par atskaites punktu izmantoja katra jaunā gada 1.janvāri. Tas nozīmēja, ka 31.decembrī dzimis bērns bija vienu gadu vecs, un jau nākamajā dienā, 1.janvārī, bija divus gadus vecs.

Cita, līdzīga sistēma, kas arī ir plaši izmantota, tiek saukta par “gadu skaitīšanas” sistēmu, un saskņā ar to, cilvēks piedzimšanas brīdī ir nulles punktā, un par pirmo dzimšanas dienu uzskata 1.janvāri. Tas nozīmē, ka cilvēks, kurš dzimis 2003.gada 29.jūnijā, šodien, 2023.gada 28.jūnijā, ir 19 gadus vecs pēc starptautiski pieņemtās sistēmas, 20 gadus vecs pēc “gadu skaitīšanas” sistēmas un 21 gadu vecs, ja tiek izmantota “korejiešu vecuma” sistēma.

Vietējā sabiedriskās domas aptauju veicēja Hankook Research 2022.gada janvārī apkopotā informācija liecina, ka

trīs no četriem dienvidkorejiešiem atbalsta pāreju uz starptautiskā standarta lietošanu.

Likumdevēji par izmaiņām nobalsoja pērn decembrī.

Par spīti izmaiņām, spēkā paliks daudzi likumi, kas balstās uz “gadu skaitīšanas” sistēmu. Piemēram, dienvidkorejieši alkoholu un cigaretes drīkst iegādāties no gada – nevis dienas – kad tie kļūst 19 gadus veci.

Arī citas Austrumāzijas valstis agrāk izmantojušas vietējās vecuma atskaites sistēmas. Japāna sāka lietot starptautisko standartu 1950.gadā, savukārt Ziemeļkoreja – 1980.gados.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas