Kopš kara sākuma Krievija veikusi ap 70 ārpustiesas nāvessodu okupētajās teritorijās

Kopš kara sākuma krievu bruņotie spēki veikuši ārpustiesas nāvessodus vairāk nekā 70 Ukrainas iedzīvotājiem, tostarp arī apcietinātajām personām, teikts publiskotajā ANO ziņojumā Civilpersonu aizturēšana kontekstā ar Krievijas Federācijas bruņoto uzbrukumu Ukrainai.

Ziņojums aptver laika posmu no 2022. gada februāra līdz 2023.gada 23. maijam. Kopumā 

ANO AUGSTĀKĀ CILVĒKTIESĪBU KOMISĀRA PĀRVALDE FIKSĒJUSI 864 INDIVIDUĀLAS – 763 VĪRIEŠU, 94 SIEVIEŠU UN 7 ZĒNU – PATVAĻĪGAS AIZTURĒŠANAS,

kuras veica Krievijas Federācija laika posmā no 2022. gada 24. februāra līdz šī gada 23. maijam, no kuriem daudzas arī pielīdzinātas vardarbīgām pazušanām, teikts ANO ziņojumā. 

Daudzus cilvēkus Krievijas armija aizturējusi tā dēvētajā “filtrācijas” procesa laikā, ko izmanto krievi, lai apzinātu iespējamo piederību Ukrainas bruņotajiem spēkiem vai varai, kā arī, lai vāktu informāciju par okupēto teritoriju iedzīvotājiem. 

“Kopumā ANO dokumentējis 77 nāvessodus civiliedzīvotājiem, kurus patvaļīgi aizturēja krievu bruņotie spēki,” preses brīfingā Ženēvā paziņoja ANO Cilvēktiesību misijas Ukrainā vadītāja Matilde Bognere. 

BOGNERE UZSVĒRA, KA “KRIEVIJAS ĪSTENOTIE ĀRPUSTIESAS NĀVESSODI PIELĪDZINĀMI KARA NOZIEGUMAM”.

No Ukrainas puses šāda ārpustiesas nāvessodu izpildīšana krievu gūstekņiem nav fiksēta.

ANO ziņojuma apkopotie dati liecina, ka ārpustiesas nāvessodi izpildīti 72 vīriešiem un piecām sievietēm. Secināts, ka vismaz viens aizturētais miris “spīdzināšanas, nehumānu uzturēšanas apstākļu un/vai nepieciešamās medicīniskās palīdzības atteikuma rezultātā”.

Ziņojumā norādīts, ka no 864 aizturētajiem Ukrainas civiliedzīvotājiem ANO spējusi detalizēti dokumentēt 178 gadījumus.

TĀPAT ANO KONSTATĒJA, KA NO TIEM VAIRĀK NEKĀ 90% TIKA SPĪDZINĀTI. 

“Krievijas bruņotie spēki, tiesībsargājošās un citas varas iestādes pielietoja plaši izplatītu spīdzināšanu un nežēlīgu izturēšanos pret civilajiem aizturētajiem. Lielākā daļa mūsu [ANO] aptaujāto cilvēku paziņoja, ka ir tikuši spīdzināti un nežēlīgi izmantoti, bet dažos gadījumos – seksuāli izmantoti. Spīdzināšana tika izmantota, lai piespiestu upurus atzīties palīdzībā Ukrainas bruņotajiem spēkiem, piespiestu viņus sadarboties ar okupācijas varas iestādēm vai iebiedētu tos, kam bija proukraiņu uzskati,” atzina Bognere.

ANO ZIŅOJUMA PAMATĀ IR 70 APCIETINĀJUMA CENTRU APMEKLĒJUMI UN VAIRĀK NEKĀ 1 000 INTERVIJU.

Izpētes laikā ANO secināja, ka arī Ukraina pārkāpusi starptautiskās tiesības, patvaļīgi aizturot civiliedzīvotājus, bet ievērojami mazākos apmēros kā Krievija. 

ANO fiksējis 75 gadījumus, kad Ukrainas Drošības spēki patvaļīgi aizturējuši cilvēkus, kas tiek turēti aizdomās par noziegumiem, kas saistīti ar konfliktu. 

“Ievērojama daļa šo gadījumu arī tika pielīdzināti vardarbīgai pazušanai, ko galvenokārt pastrādāja Ukrainas Drošības dienests,” sacīja Bognere un piebilda, ka arī  Ukrainas drošības spēki ir spīdzinājuši patvaļīgi aizturētos. 

“PĀRSVARĀ TAS NOTIKA PRATINĀŠANAS LAIKĀ, PARASTI UZREIZ PĒC ARESTA,” SKAIDROJA BOGNERE. 

Vienlaikus Ukraina ir devusi monitoringa misijai konfidenciālu pieeju oficiālajām apcietinājuma vietām un aizturētajiem, izņemot vienu gadījumu, kad arī Krievija bija liegusi šādu pieeju ANO, uzsvēra Bognere. 

Lasiet arī: VIDEO| Putins teicis vēl vienu uzrunu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas