Arodbiedrību neapmierina kārtējās izmaiņas pedagogu darba samaksā

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) nepiekrīt kārtējām izmaiņām pedagogu darba samaksā, kas daudziem pedagogiem nepalielinot algu, atzīst LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga.

Viņa aicina pedagogus jau patlaban pārliecinieties par savu algas iespējamo palielinājumu, savu darba algu pirms nodokļu nomaksas izdalot ar tarificēto darba stundu skaitu mēnesī, lai noskaidrotu apmaksu par vienas stundas darbu.

Ja jau tagad skolotājs saņem vairāk nekā 8,50 eiro/stundā, tad no šā gada 1.septembra algas pielikuma nebūs. Savukārt pirmsskolas pedagogiem IZM plāno maksāt 7,75 eiro/stundā.

Ja skolotājs saņem mazāk nekā 8,50 eiro/stundā, tad algas pielikums būs starpība starp pašlaik saņemto un 8,50 eiro/stundā. Piemēram, ja pašlaik skolotājs saņem 8,30 eiro/stundā, tad algas pielikums būs 0,20 eiro/stundā.

LIZDA nevar piekrist kārtējām izmaiņām darba samaksā, kas daudziem pedagogiem nepalielina algu, daudziem palielina ļoti minimāli un kādai daļai nepalielina ievērojamāk. Vanaga atgādina, ka jau no pagājušā gada 1.septembra tika pieņemti jauni mērķdotācijas aprēķina un sadales noteikumi, kas ierobežoja algas pielikumu pedagogiem, kuri strādā ar skaitliski daudz skolēniem un kuru pašvaldības ir sakārtojušas skolu tīklu, norāda Vanaga.

Vanaga atzīst, ka arī otrdien joprojām nav nekādu dokumentu projektu, precizētu aprēķinu ne par algu grafiku, ne slodžu sabalansēšanu.

 «Mēs saņemam informāciju no medijiem. Tāda ir komunikācijas, sadarbības kultūra. Šāda augstprātība, tiesiskais nihilisms, necieņa, politiskā vardarbība ir jāpārtrauc,» uzsver Vanaga.

Kā vēstīts, Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) informēja, ka IZM izstrādātais pedagogu zemākās darba samaksas pieauguma grafiks ir laikposmam no 2023.gada 1.septembra līdz 2025.gada 31.decembrim.

Saskaņā ar šo grafiku no šī gada 1.septembra zemākā vienas stundas darba algas likme pedagogiem tiks paaugstināta līdz 8,5 eiro (pirmsskolas pedagogiem – 7,75 eiro).

IZM skaidro, ka panāktā vienošanās ir nozīmīgs lēmums, kas paredz nostiprināt normatīvajos dokumentos pedagogu darba samaksas turpmākā pieauguma grafiku arī nākamajiem gadiem, saskaņā ar Izglītības attīstības pamatnostādnēs 2021.-2027.gadam noteiktajiem pedagogu darba samaksas palielinājuma principiem un plānotajiem rezultatīvajiem rādītājiem.

Izglītības un zinātnes ministres Andas Čakšas (JV) iesniegtais grafiks paredz, ka turpmāk, katru gadu palielinot zemāko vienas stundas likmi pirmsskolu pedagogiem, 2025.gadā pirmsskolas pedagogu zemākā stundas likme tiks izlīdzināta ar zemāko likmi pārējiem pedagogiem. Tāpat grafiks paredz arī zemākās mēneša darba algas likmes pieaugumu akadēmiskajam personālam, sākot ar šī gada 1.septembri.

Tāpat ziņots, ka, nesaņemot no valdības un nozares ministrijas skaidru solījumu pildīt pedagogiem dotos solījumus un novirzīt konkrētus valsts budžeta līdzekļus pedagogu atalgojuma celšanai un darba slodzes sabalansēšanai,

LIZDA padome nolēmusi dot valdībai laiku līdz 15.martam, lai regulējumā iestrādātu grozījumus par streika prasību izpildi. Ja tas netiks izdarīts, 24.aprīlī ar protesta gājienu tikšot sākts visas Latvijas pedagogu streiks.

Čakša intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam Rīta panorāma iepriekš pavēstīja, ka LIZDA prasītais pedagogu atalgojuma un darba slodzes sabalansēšanas grafiks tiks apstiprināts valdības sēdē 14.martā, taču tas darba kārtībā nav iekļauts.

Lasiet arī: LIZDA nav pārliecības, ka darba samaksas paaugstināšanas grafikā ir iekļauti visi pedagogi

 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas