Asociācijā: VM zāļu uzcenojuma reforma apdraud medikamentu pieejamību

No zāļu uzcenojuma reformas pašreizējās redakcijas galvenās labuma guvējas būs globālās farmācijas kompānijas, kuru ietekme un ieguvumi Latvijas zāļu tirgū šīs reformas dēļ tikai palielināsies, norāda Latvijas Zāļu ražotāju asociācijā.

Asociācijas ieskatā Veselības ministrijas (VM) un veselības ministra Hosama Abu Meri (JV) zāļu cenu reforma tiek virzīta steigā, kā arī konsultācijas ar farmaceitiskās un veselības aprūpes nozares pārstāvjiem ir formālas, nevis ar mērķi diskutēt, izprast nozares specifiku un vienoties par labākajiem risinājumiem pēc būtības.

Asociācijā prognozē, ja piedāvātie grozījumi tiks pieņemti, pastāv augsts risks, ka ilgtermiņā tie būs ar pretēju efektu cerētajam, proti, medikamentu pieejamība pacientiem jau tuvākā gada laikā samazināsies, virkne zāļu tirgū nebūs un arī jaunu medikamentu reģistrācija notiks vēl kūtrāk. Esošajā modelī un piedāvājumā nav arī izvērtēts un analizēts efekts uz zāļu ražotāju cenām un to ietekmējošiem faktoriem.

Latvijas Zāļu ražotāju asociācijas izpilddirektore Raina Dūrēja-Dombrovska atzīmē, ka medikamentu pieejamība ir valsts drošības jautājums, līdz ar to reformām šajā nozarē ir jābūt izsvērtām un pamatotām.

Viņa uzsver, ka, ņemot vērā, ka Latvijas zāļu tirgū 94% veido ārvalstu ražotāju medikamenti, risks palikt bez zālēm ārkārtas situācijās tikai palielināsies.

“Esošajā reformas piedāvājumā pamata “sitiens” tiek mērķēts tieši uz vietējiem tirgus dalībniekiem – aptiekām, apgādes uzņēmumiem un vietējiem ražotājiem, kuru iespējas konkurēt tirgū vēl vairāk sašaurināsies, nostiprinoties lielo ārvalstu kompāniju vietai un lomai tirgū,” norāda Dūrēja-Dombrovska.

Tostarp viņa skaidro, ka pašreizējais VM piedāvājums paredz ražotāja cenu kompensējamajiem medikamentiem Latvijā pielīdzināt Lietuvas un Igaunijas cenām, bet jau tagad arī šajos ārvalstu tirgos ir dārgākas ražotāju cenas virknei medikamentu.

Asociācijas izpilddirektore norāda, ka ražotāju cenu nosaka daudzi faktori un, vērtējot pašreizējo VM piedāvājumu, būtu jāņem vērā, ka abās kaimiņvalstīs ir būtiski plašāks kompensējamo medikamentu saraksts. “Līdz ar to šajā situācijā mums sanāk salīdzināt citās valstīs kompensējamo zāļu cenas ar Latvijā nekompensējamajām,” atzīmē Dūrēja-Dombrovska.

Asociācijas pārstāvji ieskatā, ja VM vēlas salīdzināt Latviju ar kaimiņvalstīm un sekmēt medikamentu pieejamību, efektīvākais risinājums būtu nozīmīgi palielināt kompensējamo medikamentu sarakstu un samazināt pievienotās vērtības nodokļa likmi, jo Latvijā tā ir par trim procentpunktiem augstāka nekā Igaunijā, un par septiņiem procentpunktiem augstāka nekā Lietuvas recepšu medikamentiem.

Dūrēja-Dombrovska uzsver, ja iecerētie grozījumi tiks apstiprināti, tas daudz labākā pozīcijā nostādīs lielās ārvalstu kompānijas, kurām ir lielāki finanšu resursi un līdz ar to arī iespējas pielāgoties izmaiņām. “Iepretim tam vietējiem ražotājiem, kuri pašlaik visas pūles un finanšu resursus velta jaunu eksporta tirgu apgūšanai Rietumeiropas valstīs, tas var radīt papildu izaicinājumus,” viņa pauž.

Asociācija aicina veselības ministru, Ministru prezidenti Eviku Siliņu (JV) un par veselības jomu atbildīgos ierēdņus sadarbībā ar nozari piedāvāt sistemātikas, pārdomātas un aprēķinos balstītas reformas, kas sekmēs medikamentu pieejamību cilvēkiem, nevis vājinās vietējos uzņēmējus, kas balsta valsts ekonomiku. Turklāt, kā uzsver asociācijā, sarunām un diskusijām jābūt pēc būtības un ar konkrētiem aprēķiniem, nevis formālām, publicējot arvien jaunus grozījumus, kas radušies VM ierēdņu kabinetos un nav tikuši diskutēti ar tirgus dalībniekiem.

LETA jau rakstīja, ka jaunais zāļu uzcenojuma modelis varētu stāties spēkā 1.novembrī. Tas visvairāk ietekmēšot tos recepšu medikamentus, kas maksā septiņus un vairāk eiro, jo tieši to dēļ Latvijas iedzīvotāji brauc uz Lietuvu un Igauniju.

Turklāt paredzēts, ka ražotāju zāļu cena nedrīkstēs pārsniegt cenu Lietuvā un Igaunijā, un cena kompensācijas sistēmā būs jānodrošina arī aptiekā recepšu zālēm ārpus kompensācijas.

Pret šo reformu iebildusi Latvijas Darba devēju konfederācija, Latvijas Patentbrīvo medikamentu asociācija un Latvijas zāļu ražotāju asociācija, kā arī virkne uzņēmumu.

LZR reģistrēta 2024.gadā. Biedrības misija ir attīstīt Latvijas zāļu ražotāju un farmācijas nozari, radot un piegādājot pacientiem augstas kvalitātes medikamentus un ārstniecības līdzekļus, kas veicina sabiedrības veselību un labklājību. Biedrībā apvienojušies Latvijas lielākie farmācijas uzņēmumi.

Lasiet arī: Rinkēvičs Valsts prezidenta amatā sekos Vīķes-Freibergas piemēram, tā politologs

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas