ASV iekļauj hutiešus teroristu sarakstā, nemierniekiem uzbrūkot kārtējam ASV kuģim

ASV trešdien, 17.janvārī, Jemenas hutiešu nemierniekus atkal atzina par teroristu grupējumu pēc viņu otrā uzbrukuma ASV kuģim Sarkanās jūras reģionā šonedēļ. Hutiešu kaujinieku uzbrukumi kuģiem kopš novembra ir kavējuši tirdzniecību starp Āziju un Eiropu, izraisot lielvalstu bažas, ne tikai par tirdzniecību, bet arī Izraēlas-Hamās kara eskalāciju, ziņo Reuters.

Hutiešu nemiernieki apgalvo, ka solidarizējas ar palestīniešiem, un ir draudējuši paplašināt uzbrukumus, neskatoties uz ASV un Apvienotās Karalistes raidītajiem prettriecieniem uz viņu pozīcijām.

Trešdien kustība apliecinājusi, ka tā joprojām ir nelokāma savā nostājā, un paziņoja, ka tās raķetes ir trāpījušas ASV beramkravu kuģim “Genco Picardy”.

Kuģu operators “Genco” apstiprinājis, ka hutieši uzbruka tā kuģim

“Genco Picardy”, kad tas ar fosfāta iežu kravu šķērsoja Adenas līci. Šāviņš nodarījis nelielus bojājumus trapam, taču apkalpe neesot ievainota. Kuģis tagad ir uz kursa, lai pamestu teritoriju, paziņoja “Genco”.

Pēc hutiešu uzbrukuma ASV kuģim “Genco Picardy” ASV bruņotie spēki veikuši triecienus 14 hutiešu raķetēm, kuras tika uzskatītas par tiešu apdraudējumu tirdzniecības kuģiem un ASV Jūras spēku kuģiem reģionā.

Pirmdien hutieši uzbruka ASV sauskravu kuģim “Gibraltar Eagle” un ASV amatpersonas paziņojušas, ka

hutiešu nodēvēšana par “īpaši izraudzītiem starptautiskiem teroristiem”

mērķis ir apturēt finansējumu un ieročus, ko kustība izmantojusi, lai uzbruktu kuģiem vai nolaupītu tos.

Hutiešu pārstāvis paziņoja, ka uzbrukumi kuģiem turpināsies un ka atzīšana par teroristu grupējumu neietekmēs viņu nostāju, savukārt Irānas ārlietu ministrs Hosseins Amirabdollahians uzsvēra nepieciešamību izbeigt karu Gazā, lai novērstu draudus kuģniecībai.

Banku vadītāji pauž bažas, ka krīze varētu izraisīt inflācijas spiedienu.

Kravu pārvadājumu likmes kopš decembra sākuma ir vairāk nekā divkāršojušās, pieaugot kara riska prēmijām par pārvadājumiem pa Sarkano jūru.

Uzbrukumi maršrutā, kas veido 15% no pasaules kuģu satiksmes starp Eiropu un Āziju, rada ievērojamus traucējumus Itālijas ostās, Itālijas ārlietu ministram mudinot Eiropas Savienības dalībvalstis pēc iespējas ātrāk izveidot jūras drošības misiju, raksta Reuters.

Lasiet arī: ASV un Lielbritānija veic triecienus pret Jemenas hutiešiem

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas