ASV un Lielbritānija veic triecienus pret Jemenas hutiešiem

ASV un Lielbritānija naktī uz piektdienu, 12.janvāri, veica triecienus no gaisa un jūras pret hutiešu militārajiem mērķiem Jemenā, reaģējot uz grupējuma uzbrukumiem Sarkanās jūras kuģošanas maršrutiem, tādējādi dramatiski izvēršot Izraēlas un “Hamās” karu Gazā, ziņo Reuters.

ASV sacīja, ka Austrālija, Bahreina, Kanāda un Nīderlande atbalstīja šo operāciju, atspoguļojot uzbrukumus kā starptautisku iniciatīvu, kuras mērķis ir atjaunot brīvu tirdzniecības plūsmu svarīgajā maršrutā starp Eiropu un Āziju, ņemot vērā, ka hutieši kopš decembra beigām ir uzbrukuši 27 kuģiem Sarkanajā jūrā.

“Šie triecieni ir skaidrs vēstījums, ka ASV un mūsu partneri necietīs uzbrukumus mūsu personālam

un neļaus naidīgiem grupējumiem apdraudēt kuģošanas brīvību,” citējot ASV prezidentu Džo Baidenu (Joe Biden), raksta Reuters.

Irānai nosodoties ASV veiktos triecienus, hutiešu pārstāvis paziņojis, ka viņi turpinās uzbrukt kuģiem, kas dodas uz Izraēlu, tādējādi izrādot atbalstu palestīniešiem un islāmistu grupējumam “Hamās”, apgalvojot, ka ASV un Lielbritānija uzbrukusi bez jebkāda pamatojuma.

ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins (Lloyd Austin), kurš operācijas sarežģījumu dēļ atrodas slimnīcā, paziņojumā norādījis, ka triecieni bija vērsti pret hutiešu droniem, raķetēm, piekrastes radariem un gaisa novērošanas iekārtām, uzbrukumus veicot ar lidmašīnām, kuģiem un zemūdenēm, lai vājinātu hutiešu militārās spējas.

Cita ASV amatpersona paziņojusi, ka uzbrukumi tiekot veikti vairāk nekā desmit vietās, pret militārajām bāzēm, un hutiešu amatpersonas apstiprināja gaisa uzlidojumus Sanā, Sādā, Damārā un Hudeidas provincē, nosaucot to par “Amerikas, cionistu un Lielbritānijas agresiju”.

BNN jau ziņoja, ka ASV un sabiedrotie brīdināja hutiešus par “sekām”, ja uzbrukumi Sarkanajā jūra turpināsies, ņemot vērā pieaugošos hutiešu kaujinieku dronu, raķešu uzbrukumus un laupīšanas, ar ko saskaras tirdzniecības kuģu apkalpe, kas kuģo Sarkanajā jūrā, kā rezultātā vairākiem kravu pārvadātājiem nākas slēpt pozīcijas un apsvērt citus maršrutus.

Lasiet arī: Ar Hamās līdera nogalināšanu Gazas karš izplatās Libānā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas