ASV un sabiedrotie brīdina hutiešus par “sekām”, ja uzbrukumi Sarkanajā jūra turpināsies

ASV un vairāki starptautiskie sabiedrotie, tostarp Austrālija, Bahreina, Beļģija, Kanāda, Dānija, Vācija, Itālija, Japāna, Nīderlande, Jaunzēlande un Apvienotā Karaliste, trešdien, 3.janvārī, nāca klajā ar kopīgu paziņojumu, brīdinot hutiešu kaujiniekus par “sekām”, ja tie turpinās apdraudēt dzīvības un traucēt tirdzniecības plūsmu Sarkanajā jūrā, vēsta Politico.

Jūrnieki, kas šķērso Babelmandebas šaurumu, kas ir svarīgs kuģošanas ceļš, savienojot Eiropu ar Āziju, pēdējā laikā ir saskārušies ar biežiem dronu uzlidojumiem, raķešu uzbrukumiem un laupīšanām, ko pie Jemenas krastiem veikuši Irānas atbalstītie hutiešu kaujinieki.

Hutieši apgalvo, ka uzbrūk tikai tiem kuģiem, kas saistīti ar Izraēlu, lai panāktu Gazas kara izbeigšanu. Tomēr Sarkanās jūras ūdeņos ir notikuši daudzi uzbrukumi tirdzniecības kuģiem, kas mudinājuši Rietumvalstis, tostarp ASV Jūras spēkus, iejaukties.

Pagājušajā nedēļā vien ASV Jūras spēki Sarkanajā jūrā iznīcināja trīs kuģus, kuros atradās hutiešu nemiernieki, pēc viņu mēģinājuma ieņemt konteinerkuģi, saskaņā ar Politico.

Trešdien izplatītajā apvienotajā paziņojumā hutiešu uzbrukumi ir nodēvēti par “nelikumīgiem, nepieņemamiem un ārkārtīgi destabilizējošiem”.

Tajā aicināts nekavējoties izbeigt uzbrukumus, atbrīvot nelikumīgi aizturētos kuģus un apkalpes locekļus un brīdināts, ka hutieši uzņemsies atbildību par sekām, ja viņi turpinās apdraudēt dzīvības, pasaules ekonomiku un brīvu tirdzniecības plūsmu kritiski svarīgajos reģiona ūdensceļos.

Lasiet arī: Sarkanās jūras uzbrukumu laikā kravu pārvadātāji slēpj pozīcijas, apsver citus maršrutus

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas