ASV Kara pētījumu institūts ziņo par ukraiņu darbībām Dņepras austrumu krastā

Ukrainas karavīri sāk veidot pozīcijas Dņepras austrumu krastā, kurš daļēji ir Krievijas kontrolē, un tās varētu būt nozīmīgas turpmākajiem uzbrukumiem, raksta raidorganizācija BBC.

ASV Kara pētījumu institūts jaunākajā ziņojumā informējis, ka krievu militārie blogeri publicējuši gana daudz videoierakstu ar ģeolokācijas atzīmēm, lai varētu apstiprināt ukraiņu virzīšanos uz priekšu. BBC Ukrainas studija ziņo, ka avoti militārajās aprindās informējuši par zināmu virzību pāri Dņeprai netālu no Hersonas.

Ukrainas armija nav apstiprinājusi kustību, un Krievijas armija noliedz, ka ukraiņi būtu šķērsojuši upi. Ukrainas virzība pāri Dņeprai nākotnē varētu dot iespēju izveidot sauszemes koridoru līdz Krimas pussalai, ko Krievija anektēja jau 2014.gadā.

Militārie eksperti gan norāda, ka kustība pāri upei, ko aptver palienes, kanāli un citi šķēršļi, būs sarežģīta,

savukārt pretējā krastā nostiprināšanos apgrūtinās Krievijas uzbrukumi no gaisa.

Ukrainas armija jau vairākus mēnešus publiski apspriež pretuzbrukumu, tomēr nav zināms, ne kur, ne kad tas varētu sākties. Līdz šim visa Hersonas apgabala daļa, kas atrodas Dņepras austrumu krastā, bijusi Maskavas kontrolē. Apgabala galvaspilsētu Hersonu ukraiņi atbrīvoja novembrī.

Svētdien, 23.aprīlī, publiskotajā ziņojumā Kara pētījumu institūts norāda, ka videoieraksts ar ģeolokācijas atzīmi liecina, ka ukraiņi veic darbības Dņepras austrumu krastā, uz ziemeļrietumiem no Oļeškiem. Institūts piezīmēja, ka nav pietiekami daudz informācijas, lai noteiktu virzības apjomu vai tālākos Ukrainas armijas plānus.

Ukrainas armijas Dienvidu pavēlniecības pārstāve Nataļja Humeņuka nedz noliedza, nedz apstiprināja ziņojumus par Ukrainas spēku atrašanos Dņepras austrumu krastā. Viņa informēja, ka turpinās smags darbs, un uzsvēra, ka militārās operācijas jāveic bez publiskiem paziņojumiem līdz brīdim, kad informācijas sniegšana ir droša armijai.

Lasiet arī: Rietumos apmācīti jau vairāk nekā 60 000 ukraiņu karavīru

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas