ASV un Ķīna vienojas atsākt militāro komunikāciju

Pēc retas personiskas tikšanās Kalifornijā trešdien, 15.novembrī, prezidenti Džo Baidens (Joe Biden) un Sji Dzjiņpins ir vienojušies atsākt militāro saziņu, tādējādi cenšoties mazināt saspīlējuma eskalāciju starp ASV un Ķīnu. Baidens uzsvēra tiešu, atklātu un skaidru saziņas kanālu atjaunošanu, vēsta britu medijs BBC.

Ķīna pagājušajā gadā pēc toreizējās ASV Pārstāvju palātas priekšsēdētājas Nensijas Pelosi (Nancy Pelosi) vizītes Taivānā bija pārtraukusi militāros sakarus.

Atzīstot, ka joprojām pastāv domstarpības,

Baidens sarunas raksturoja kā konstruktīvas, taču nosauca Sji par diktatoru,

uzsverot abu valstu atšķirīgās pārvaldes formas. Tas sasaucās ar iepriekšējo Baidena komentāru jūnijā, kas izraisīja spēcīgu Ķīnas amatpersonu reakciju.

Tikšanās laikā ASV un Ķīna paziņoja par citu nozīmīgu vienošanos, kas paredz apkarot fentanila plūsmu no Ķīnas uz ASV, kas veicina nāves gadījumu skaita pieaugumu pārdozēšanas dēļ. Saskaņā ar prezidenta Džo Baidena teikto abas valstis veiks pasākumus, lai samazinātu prekursoru ķīmisko vielu un tablešu preses plūsmu no Ķīnas uz Rietumu puslodi ar mērķi glābt dzīvības.

Abi līderi apsprieda arī konfliktu Izraēlā un Gazā. Kāda augsta ranga ASV amatpersona žurnālistiem sacīja, ka Baidens ir lūdzis Ķīnu izmantot savu ietekmi uz Irānu, lai mudinātu to neveikt pasākumus, ko varētu uzskatīt par provokatīviem. Saskaņā ar Reuters sniegto informāciju Ķīnas amatpersonas informēja ASV pusi, ka tās ir iesaistījušās diskusijās ar Irānu par reģionālajiem riskiem.

BBC ziņo, ka abas lielvalstis arī vienojās kopīgi izpētīt mākslīgā intelekta (MI) iespējas, un viņiem bija gara saruna par Taivānu, kuru, pēc vienas ASV amatpersonas teiktā,

Sji atzina par “lielāko un bīstamāko jautājumu ASV un Ķīnas attiecībās”.

Kā ziņo aģentūra Reuters, Sji neminēja nekādus tūlītējus militāras rīcības plānus, taču viņš apsprieda nosacījumus, kādos varētu apsvērt spēka pielietošanu. Tomēr Baidens uzsvēra miera un stabilitātes nozīmi Taivānas šaurumā, aicinot respektēt Taivānas vēlēšanu procesu.

Pēc sarunām Ķīna uzsvēra, ka atjaunotie militārie sakari ir balstīti uz vienlīdzību un cieņu. Prezidents Sji Dzjiņpins paziņoja, ka abu valstu panākumi ir iespējami uz planētas, kas ir pietiekami liela, lai tās varētu pastāvēt kopā, piebilstot, ka “vienas valsts panākumi ir iespēja otrai” un brīdināja, ka konfrontācijai ir nepanesamas sekas, raksta BBC.

ASV amatpersonas piezemēja cerības uz būtiskiem izrāvieniem, uzsverot mērķi pārvaldīt savstarpēju konkurenci, novēršot konfliktus un saglabājot atvērtus saziņas kanālus.

Lasiet vairāk: VIDEO | Baidena un Sji tikšanās, lai pārspriestu abu lielvalstu nesaskaņas

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas