Atceļot atvaļinājuma pabalstus, Rēzeknes budžetā plāno ietaupīt 0,7 miljonus eiro

Rēzeknes pilsētas dome plāno šogad atcelt atvaļinājuma pabalstus visām amatpersonām un darbiniekiem, šādi budžetā ietaupot 0,7 miljonus eiro, liecina pašvaldības budžeta stabilizēšanai sagatavotie lēmumprojekti.

Domes ārkārtas sēdē 29.februārī deputāti nolēma atbalstīt virkni pašvaldības brīvprātīgo funkciju un budžeta izdevumu optimizācijas pasākumu, lai kopumā ietaupītu 3,5 miljonus eiro, kas ļautu sabalansēt pašvaldības budžetu, līdzsvarojot pašvaldības budžeta ieņēmumu un izdevumu daļu. Šodien Rēzeknes pilsētas budžeta projektu paredzēts skatīt Finanšu un budžeta komitejā, bet vēlāk tas vēl būs jāapstiprina domei.

Deputāti nolēma apturēt jaunu pieteikumu pieņemšanu 2024.gadā līdzfinansējuma saņemšanai daudzdzīvokļu dzīvojamo māju energoefektivitātes pasākumu veikšanai un šo māju zemesgabalu labiekārtošanai, kā arī dzīvojamo māju pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmām. Arī šādi iecerēts ietaupīt nepilnus 0,7 miljonus eiro.

Taupības pasākumi paredz atcelt pašvaldības finansējumu darba samaksai sociālajiem pedagogiem, fakultatīvajām nodarbībām krievu valodā un literatūrā, fakultatīvajām nodarbībām “Latgales novada mācība” vispārizglītojošajās izglītības iestādēs, kā arī pašvaldības dibināto izglītības iestāžu skolēnu pārvadājumu izmaksu segšanai braucieniem uz slidotapmācības nodarbībām “Olimpiskajā centrā Rēzekne” un sporta inventāra nomas maksai. Šādi tiks ietaupīti 0,2 miljoni eiro.

Pēc domes sniegtās informācijas, pārrēķinot plānotos ieņēmumus atbilstoši janvārī apstiprinātajām izmaksām, Izglītības pārvaldes ieņēmumi varētu būt vidēji par 22% lielāki nekā sākotnēji paredzēts. Tādēļ nolemts samazināt dotācijas apmēru pārvaldei. Iespējamais ietaupījums pašvaldības budžetā tiek lēsts 0,3 miljoni eiro.

Tāpat nolemts atcelt pašvaldības budžeta līdzfinansējumu 2024.gada budžetā bērnu un jauniešu vasaras nometņu organizēšanai

un jauniešu nodarbinātībai, šādi kopumā ietaupot ap 43 000 eiro. Tiks atcelts pašvaldības budžeta līdzfinansējumu sporta organizācijām sporta aktivitāšu atbalstīšanai, lai ietaupītu 47 500 eiro. Uz laiku nolemts pārtraukt līdzfinansējumu sporta klubiem, vieglatlētei Guntai Vaičulei un samazināt pašvaldības Sporta pārvaldes 2024.gada pasākumu plānā iekļauto pasākumu izmaksas par 5000 eiro.

Rēzeknes Kultūras un tūrisma centra pasākumu plānā iekļauto pasākumu izmaksas samazinās par 130 000 eiro.

Tāpat nolemts atcelt Rēzeknes pilsētas pašvaldības iniciatīvas sociālajā jomā un vairākus brīvprātīgās iniciatīvas pabalstus – pabalstu jaundzimušā aprūpei, ēdināšanas pabalstu bērnam ar invaliditāti, pabalstu aizbildnim, ēdināšanas pabalstu skolniekiem, ēdināšanas pabalstu trūcīgām mājsaimniecībām un citus, šādi ietaupot budžetā ap 94 000 eiro.

Rēzeknē nolemts samazināt pašvaldības kapitālsabiedrību dotācijas, nepieļaujot to palielinājumu salīdzinājumā ar 2022. un 2023.gadu. Šādi plānots ietaupīt 0,5 miljonus eiro, ko veidos 0,2 miljonu eiro samazinājums koncertzālei “Gors” un 0,3 miljonu eiro samazinājums SIA “Rēzeknes satiksme”.

2024.gada budžeta projektā nolemts par 0,6 miljoniem eiro palielināt ieņēmumu sadaļu no dividendēm pašvaldības kapitālsabiedrībās, kuras 2023.gadu noslēgušas ar peļņu.

Veicot strukturālās izmaiņas pašvaldības administrācijā, plānots ietaupīt 14 000 eiro. Nepieciešamības gadījumā no 1.jūnija pašvaldībā strādājošajiem var tikt noteikta četru darba dienu nedēļa, kas varētu dot ietaupījumu 0,3 miljoni eiro apmērā. Pirms šāda soļa speršanas vēl tiktu izvērtēts, vai darba laika izmaiņas neapdraudētu pašvaldības funkciju izpildi.

Normatīvie akti nosaka, ka pašvaldībām budžeti ir jāpieņem divu mēnešu laikā pēc valsts budžeta apstiprināšanas, sekojoši 2024.gada budžeti pašvaldībām bija jāpieņem līdz 21.februārim. Rēzeknes pilsēta bija vienīgā pašvaldība Latvijā, kas to nebija izdarījusi, jo tajā valdošā partija “Kopā Latvijai” ilgu laiku nevarēja izšķirties nobalsot par taupības pasākumu veikšanu pilsētā.

Situācija eskalējās tik tālu, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā nolemts gatavot un virzīt izskatīšanai valdībā likumprojektu par Rēzeknes domes atlaišanu, informēja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Plānots izvērtēt iespēju ļaut Rēzeknes pašvaldību vadīt administratoram līdz 2025.gada pašvaldības vēlēšanām, nerīkojot Rēzeknes domes ārkārtas vēlēšanas. Tomēr tiek vērtēta arī iespēja arī rīkot ārkārtas vēlēšanas.

Jau ziņots, ka 2023.gada rudenī Rēzeknes pilsētā tika konstatēti finanšu pārkāpumi, kas noveda pie nespējas segt finanšu saistības. Šādos apstākļos vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre atstādināja no amata toreizējo Rēzeknes domes priekšsēdētāju Aleksandru Bartaševiču. Viņš savu atstādināšanu ir apstrīdējis tiesā, bet viņa partijas biedri no “Kopā Latvijai” ir centušies panākt visas Rēzeknes domes atlaišanu un ārkārtas vēlēšanas.

Ministrijā norāda, ka Rēzeknes domes priekšsēdētājs tika atstādināts par būtiskiem un sistemātiskiem pārkāpumiem, vadot domes darbu un atbildot par pašvaldības budžeta izpildes procesa organizāciju un vadību. Attiecīgie pārkāpumi, kā arī tas, ka domes priekšsēdētājs nav sniedzis faktos balstītu, patiesu, salīdzināmu, saprotamu un pilnīgu informāciju par pašvaldības finansiālo stāvokli un par pašvaldības budžeta sagatavošanu un izpildi, apliecinājuši domes priekšsēdētāja nespēju pildīt savus pienākumus.

Rēzeknes pašvaldības 2023.gada budžeta izstrādē ir pieļauti vairāki pārkāpumi, secināts Valsts kontroles (VK) veiktajā revīzijā, kurā vērtēts, vai Rēzeknes pašvaldības rīcība budžeta un finanšu vadībā ir atbilstoša regulējumam.

Revīzijā VK sniegusi negatīvu atzinumu, kā galvenos iemeslus norādot nepietiekamu esošās situācijas izvērtējumu, paļaušanos uz finansējuma pieejamību un budžeta vadības un grāmatvedības uzskaites procesa sadrumstalotību.

VK norāda, ka Rēzeknes kopbudžetu veido deviņu institūciju budžeti, ko katra no tām atsevišķi sagatavo un iesniedz Rēzeknes Finanšu pārvaldē apkopošanai un pārbaudei. Savukārt budžeta izstrādes virzību nodrošina Kapitālinvestīciju programmas un budžeta procesa vadības grupa, kuras uzdevumos ietilpst ieņēmumu prognožu izskatīšana un akceptēšana, izdevumu kontrolskaitļu izskatīšana un akceptēšana, investīciju prioritāšu noteikšana, budžeta projekta kopsavilkuma akceptēšana un virzība apstiprināšanai.

Lasiet arī: Rīga nesteidz atbildēt uz Veselības ministrijas plāniem mainīt traumatoloģijas pacientu aprūpi

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas