Rīga nesteidz atbildēt uz Veselības ministrijas plāniem mainīt traumatoloģijas pacientu aprūpi

Rīgas pašvaldība pagaidām Veselības ministrijai (VM) nav sniegusi oficiālu atbildi uz ministrijas plāniem mainīt traumatoloģijas pacientu aprūpi, aģentūra LETA uzzināja Rīgas domē.

Nākamajā nedēļā veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV) kopā ar Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētāju Juri Radzeviču (GKR) plāno apmeklēt Rīgas 2. slimnīcu un Rīgas Dzemdību namu, kur iepazīsies ar situāciju abās ārstniecības iestādēs, tiksies ar to kolektīviem un uzklausīs darbinieku viedokļus.

Rīgas pašvaldība plānojot turpināt konstruktīvu diskusiju ar VM, lai gūtu labāko risinājumu darbiniekiem un pacientiem. Rīgas domei svarīgākais esot pakalpojuma pieejamība, kas būtībā sakrītot arī ar ministrijas mērķiem.

Kā ziņots, VM vērsusies pie Rīgas pašvaldības, aicinot būtiski mainīt traumatoloģijas pacientu aprūpi Rīgā.

Vēstulē veselības ministrs Abu Meri norādījis, ka Rīgā stacionāros traumatoloģijas un ortopēdijas pakalpojumus nodrošina trīs stacionārās ārstniecības iestādes – Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca (RAKUS), valsts “Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca” un Rīgas 2.slimnīca, kas nodrošina rīdziniekiem un Latvijas iedzīvotājiem gan terciāra līmeņa, gan sekundāra līmeņa neatliekamo un plānveida medicīnisko palīdzību.

Viņa ieskatā, valsts apmaksātus pakalpojumus traumatoloģijā un ortopēdijā nepieciešams turpmāk attīstīt Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā (PSKUS) un RAKUS.

Ministra skatījumā, Rīgā un Rīgas veselības aprūpes pakalpojumu plānošanas teritorijā jārisina problēma nodrošināt ar primāri nepieciešamo aprūpi pacientiem ar hroniskām saslimšanām. Viņš norāda, ka VM vairākkārt rosinājusi paplašināt aprūpes gultu skaitu Rīgā, nodrošinot iespējas rīdziniekiem saņemt nepieciešamos aprūpes pakalpojumus.

VM aģentūrai LETA reformas piedāvājumu skaidroja ar to, ka traumatoloģijas un ortopēdijas pacienti prasot “kompleksu ārstēšanas pieeju, nodrošinot ātru un efektīvu diagnostiku, ārstēšanu un atbilstošu specializāciju, kā arī agrīnu rehabilitāciju”. Ministrijas skatījumā, traumatoloģijas un ortopēdijas pakalpojumu nodrošināšana PSKUS un RAKUS ļaušot nodrošināt uz pacientiem vērstu starpdisciplināru pieeju, kā arī multidisciplināras komandas iesaisti stacionārā ārstēšanas procesā.

Šobrīd vēl notiekot diskusijas par iespējamajām izmaiņām, taču VM sola, ka ne 2.slimnīca, ne arī TOS netiks slēgtas, taču, iespējams, tās varot tikt pārprofilētas, attīstot tajās citus pakalpojumus. Pastāv iespēja, ka, piemēram, 2.slimnīcas traumatoloģijas un ortopēdijas pakalpojumi tiktu pārcelti uz PSKUS, bet TOS pakalpojumi uz RAKUS, tādējādi “nodrošinot šo pakalpojumu pieejamību abos Daugavas krastos”. Šie medicīniskie pakalpojumi gan jau tagad tiek nodrošināti “abos Daugavas krastos”, tikai citās slimnīcās, kas jau vēsturiski specializējušās traumatoloģijā.

Savukārt attiecībā uz dzemdētāju un nedēļnieču aprūpi ministrijā uzskata, ka Rīgas Dzemdību nama specializācija esot pārāk šaura, jo “mūsdienu dzemdniecībā sarežģījumu gadījumos nepieciešama multidisciplināra aprūpe un terciārā līmeņa tehnoloģijas, tai skaitā augsta līmeņa intensīvās terapijas nodaļas iespējas ar iespējamu nepārtrauktu pacienta monitorēšanu un iespēju pacientam sniegt orgānu aizstājterapijas un atbalsta funkcijas, diagnostikas tehnoloģiju pieejamību diennakts režīmā, kā arī apmācītu medicīnas personālu, kam ir pieredze neikdienišķu situāciju risināšanā”.

Latvijas Slimnīcu biedrība (LSB) paudusi, ka nepiekrīt VM paustajam paziņojumam par Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas un Rīgas Dzemdību nama neatbilstību mūsdienu prasībām.

Kā aģentūru LETA informēja LSB valdes priekšsēdētājs Jevgēņijs Kalējs, biedrība apspriedusi VM paziņojumu, kurā minēts, ka TOS “nespēj nodrošināt starpdisciplināru pieeju un multidisciplināras komandas iesaisti stacionārā ārstēšanas procesā”, bet Dzemdību nams “nav mūsdienu prasībām atbilstoša droša vieta, jo mūsdienu dzemdniecībā sarežģījumu gadījumos ir nepieciešama multidisciplināra aprūpe un terciārā līmeņa tehnoloģijas”.

LSB rīcībā nav informācijas par mūsdienu prasībām neatbilstošu ārstēšanu un aprūpi minētajās slimnīcās. Biedrībā uzsver, ka tieši pretēji, salīdzinot ar Eiropas Savienības valstu slimnīcām, tā tiek nodrošināta labā līmenī. To apstiprinot arī Eiropas Slimnīcu biedrības valdes vizīte Latvijā 2023.gadā.

Lasiet arī: Raidījums: Vaivodu tur aizdomās par 50 000 eiro kukuļa piedāvāšanu Satiksmes ministrijas darbiniekam

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas