Baidens spēcīgā NATO uzrunā saka, ka Ukraina apturēs Putinu; sola nodrošināt Ukrainai pretgaisa aizsardzību

ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden) otrdien, 9.jūlijā, NATO samitā Vašingtonā apņēmās stingri aizstāvēt Ukrainu pret Krievijas iebrukumu, apņemoties piegādāt Ukrainai papildu pretgaisa aizsardzību, demonstrējot savu vadošo lomu gan mājās, gan ārvalstīs neskatoties uz dažu demokrātu un kampaņas atbalstītāju bažām par viņa atbilstību amatam, kas izskanēja pēc nesekmīgā snieguma 27.jūnija debatēs, ziņo “Reuters” un britu raidsabiedrība BCC.

Vakar svinīgā ceremonijā tika atzīmēta 75.alianses gadadiena, vietā, kur tika parakstīts vēsturiskais NATO līgums.

“(Vladimirs) Putins nevēlas neko citu kā vien pilnīgu Ukrainas pakļaušanu … un Ukrainas noslaucīšanu no kartes,” sacīja Baidens, “Ukraina var apturēt un apturēs Putinu.”

Otrdien Baidena apmēram 13 minūtes garā runa krasi atšķīrusies debašu runas. Viņš runājis spēcīgā un pārliecinošā balsī un lielākoties nepieļāvis kļūdas un nebijis arī apjukuma pazīmju.

Baltais nams cer, ka Baidena spēcīgā runa NATO samitā palīdzēs atgūt viņa tēlu

pēc sarežģītā perioda, ko iezīmēja bažas par viņa atbilstību amatam. 

Daži diplomāti samitā sacīja, ka kaitējumu ir grūti izdzēst, kādam Eiropas diplomātam norādot, ka otrdienas runa neliecina par Baidena spējām, jo tā bijusi iepriekš sagatavota. “Es nevaru iedomāties, ka viņš varētu būt pie ASV un NATO stūres vēl četrus gadus,” viņš tika citēts sakām.

Savas runas noslēgumā Baidens pasniedza NATO ģenerālsekretāram Jensam Stoltenbergam (Jens Stoltenberg) Prezidenta Brīvības medaļu un uzslavēja viņu par 32 dalībvalstu alianses atdzīvināšanu.

Baidens un Vācijas, Itālijas, Nīderlandes un Rumānijas līderi paziņoja par piecu papildu “Patriot” un citu pretgaisa aizsardzības sistēmu piegādi Ukrainai, un sagaidāms, ka šogad tiks paziņots par vēl vairāk stratēģisko aizsardzības sistēmu piegādi.

Paziņojums nāca klajā pēc postošā uzbrukuma bērnu slimnīcai Kijivā, ko izraisīja Krievijas raķete un kura rezultātā gāja bojā 43 cilvēki un vairāk nekā simts tika ievainoti, Krievijai noliedzot atbildību, lai gan ANO un analītiķi norādīja uz Maskavas vainu.

Zelenskis, kuram ceturtdien paredzēta tikšanās ar Baidenu, ir paziņojis, ka Ukrainai ir nepieciešamas vismaz septiņas “Patriot” sistēmas un šis mērķis tika sasniegts, pateicoties otrdien paziņotajām jaunajām piegādēm.

Ukraina arī cenšas iestāties NATO, lai atturētu Krieviju no turpmākiem uzbrukumiem, taču dalībai ir nepieciešama vienprātīga alianses piekrišana, ASV valsts sekretāram Entonijam Blinkenam (Antony Blinken) sakot, ka samits “vēl vairāk nostiprinās” kara plosītās valsts ceļu uz dalību NATO.

Taču dažas NATO dalībvalstis vēlas saņemt apliecinājumus par Ukrainas “neatgriezenisko” ceļu uz NATO, meklējot stingrāku formulējumu nekā pagājušā gada paziņojums par “Ukrainas nākotni NATO”.

Tikmēr Tramps otrdien kampaņas mītiņā Floridā kritizēja NATO sabiedrotos,

sakot saviem atbalstītājiem, ka šīs valstis ieguldījušas “simtiem miljardu dolāru” vairāk, jo viņš esot brīdinājis, ka neaizstāvēs no Krievijas uzbrukuma, ja tās aliansei nemaksās vairāk.

Tramps vairākkārt ir pārmetis NATO dalībvalstīm, ka tās nav izpildījušas noteikto mērķi tērēt aizsardzībai vismaz 2% no IKP. Kopš Krievija iebruka Ukrainā, šo kritēriju tagad izpilda daudz vairāk NATO valstu. Viņš ir arī apšaubījis Ukrainai piešķirtās palīdzības apjomu.

Baidens, noraidot aicinājumus atkāpties no cīņas pret Donaldu Trampu, ir apsolījis novembrī viņu sakaut. Baidena ārpolitika ir vērsta uz tradicionālās alianses saglabāšanu, ko izaicina Trampa “Amerika pirmajā vietā” pieeja. Vēlēšanu uzvarētājs novembrī varētu būtiski ietekmēt NATO, Eiropas un pārējās pasaules nākotni.

ASV izlūkdienesta amatpersona otrdien paziņojusi, ka gaidāmajās vēlēšanās Krievija priekšroku dotu Trampa uzvarai,

Ukrainas prezidents Vlodimirs Zelenskis citā pasākumā Vašingtonā sacīja, ka visa pasaule “gaida novembri”, kad ASV notiks vispārējās vēlēšanas, un viņš aicināja amerikāņu vēlētājus atbalstīt Ukrainu.

Lasiet arī: VIDEO | Krievijas dienas uzbrukumā nogalināti vismaz 23 cilvēki, trāpīts bērnu slimnīcai Kijivā

Lasiet arī: Baidens noraida pieaugošo spiedienu izstāties no cīņas un sola palikt “līdz beigām”

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas