Baltkrievija piespriež Cihanouskai 15 gadus cietumā

Baltkrievijas tiesa piespriedusi trimdā esošajai opozīcijas līderei Svjatlanai Cihanouskai 15 gadu cietumsodu par dažādām apsūdzībām, tostarp arī valsts nodevību, raksta Politico.

Cihanouska, kura 2020.gadā pēc pašpasludinātā prezidenta Aleksandra Lukašenko izvērstajām represijām pret Baltkrievijas opozīciju pameta valsti un devās uz Lietuvu, atzīta par vainīgu apsūdzībās nodevībā, naida kurināšanā, centienos sagrābt varu, «ekstrēmistu» grupējuma izveidošanā un kaitējuma nodarīšanā valsts drošībai, aicinot ieviest sankcijas pret Baltkrievijas valdību. Citam trimdā esošam opozīcijas līderim, Pavelam Latuškam, pirmdien, 6.martā, tajā pašā tiesas sēdē piespriesti 18 gadi cietumā.

Baltkrievijas valsts medijs izplatījis fotogrāfijas no tiesas zāles, kurām redzams tukšs restotais nodalījums un grupa ar opozīcijas līderu aizstāvjiem.

Paziņojumā, kas sniegts pēc sprieduma publiskošanas,

Cihanouska norādīja, ka viņa un citi demokrātiskas Baltkrievijas atbalstītāji turpinās darīt visu, lai atbrīvotu politiskos ieslodzītos un vestu valsti uz demokrātiskām pārmaiņām.

Cihanouska par opozīcijas kandidāti prezidenta amatam kļuva 2020.gadā, pēc tam, kad tika arestēts viņas vīrs Sergejs un citas plaši zināmas opozīcijas figūras, kas vēlējās piedalīties prezidenta vēlēšanās. 2021.gadā Cihanouskas vīram par naida kurināšanu un nekārtību organizēšanu piesprieda 18 gadus ieslodzījumā.

Latuška, kurš šobrīd dzīvo Polijā, mikroblogošanas vietnē Twitter rakstīja, ka turpinās cīnīties.

Cihanouska un Latuška ir divas no augstākajām opozīcijas figūrām, kas līdz šim notiesātas. Saskaņā ar Baltkrievijas cilvēktiesību uzraugu sniegto informāciju, ieslodzījumā kopumā atrodas gandrīz 1500 politiski ieslodzītie, to vidū opozīcijas aktīvisti, sabiedrības pārstāvji un žurnālisti.

Lasiet arī: Baltkrievija sākusi tiesāt Cihanousku un citus opozīcijas aktīvistus

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas