Bankā: 58 200 eiro izmaksāti kādam mājokļa īpašniekam, kura īpašums tika bojāts plūdu dēļ

Plūdu radītie bojājumi mājoklim teju 60 tūkstošu eiro vērtībā, ceļu satiksmes negadījums, kā rezultātā auto vairāk nekā 40 tūkstošu eiro vērtībā nebija atjaunojams, kā arī akūta saslimšana ceļojuma laikā Šveicē ar vairāk nekā 20 tūkstošu eiro lielām medicīniskās palīdzības un transportēšanas izmaksām. Šīs ir tikai dažas no pieredzētajām likstām, kuru dēļ šogad klienti vērsušies pēc palīdzības pie Swedbank apdrošināšanas. 2023.gada 11 mēnešu statistika liecina, ka lielākos zaudējumus šogad iedzīvotājiem radījušas tieši dabas parādības.

Lielākie zaudējumi mājoklim lielgraudu krusas un plūdu dēļ

Vairumā gadījumu (42%) mājokļa apdrošināšanas atlīdzības izmaksātas par ūdens radītiem bojājumiem cauruļvadu plīsumu dēļ, kad vidējā atlīdzība šogad bijusi 1 089 eiro, bet lielākā – 32 450 eiro.

Taču zaudējumu apmēra ziņā 8 no 10 lielākajām izmaksātājām atlīdzībām šogad bijušas saistītas tieši ar dabas stihiju radītiem bojājumiem.

Citviet vētra un krusa sabojājusi dzīvojamās mājas un citu ēku jumtus, kā arī uzstādītos saules paneļus, izmaksātā atlīdzība bija 41 tūkstotis eiro. Tāpat vēl kādā gadījumā lielgraudu krusa izsitusi caurumus mājas jumtā, tādejādi lietus ūdens appludināja iekštelpas, izmaksātā atlīdzība – 40 800 eiro, vēsta Swedbank. 

Teju katrā piektajā (18%) gadījumā atlīdzības tika izmaksātas par bojājumiem iedzīvei, ko radījuši cilvēki vai mājdzīvnieki. Piemēram, mājas īpašnieka automašīnai nenostrādāja stāvvietas sensors, kā rezultātā mājas fasādē tika iestumts atkritumu konteiners. Vēl kādā gadījumā iekštelpās tika pārvietota metāla lampa, kam pārcelšanas brīdī atdalījās kupola daļa, kas uzkrita uz datora un sabojāja tā ekrānu.

42 447 eiro atlīdzība pēc auto ietriekšanās kokā

Visbiežāk KASKO apdrošināšanas gadījumi (43%) bija saistīti ar bojājumiem, kas radušies no sadursmes ar citu auto, šķēršļiem vai nobraukšanu no ceļa. Vidējā atlīdzība šajā apdrošināšanas veidā šogad bija 1786 eiro, savukārt lielākā – 42 447 eiro – izmaksāta kādam autovadītājam, kurš, dodot ceļu citam auto, nesavaldīja spēkratu, nobrauca no ceļa un ietriecās kokā. Auto nebija ekonomiski pamatoti remontēt, tāpēc īpašnieks saņēma atlīdzību automašīnas vērtības apmērā. Katrs piektais KASKO gadījums (19%) saistīts ar stikla bojājumiem, kad vidējā atlīdzība bijusi 433 eiro, bet lielākā teju divi tūkstoši eiro, kad bojājumus radīja vējstiklā iesities akmens.

Ieilgstot diennakts tumšajam laikam, nereti autovadītāji sastopas ar meža dzīvniekiem. Par šādām sadursmēm šogad vidējā atlīdzība bija 2600 eiro, savukārt lielākā bijusi 14 293 eiro par kādu 2017.gadā ražotu auto, kuru pēc sadursmes ar meža dzīvnieku nebija ekonomiski pamatoti atjaunot, un tika izmaksāta atlīdzība auto vērtībā.

Lai gan auto zādzību skaits pēdējos gados samazinās, joprojām klientiem zaudējumus rada gan auto, gan detaļu zādzības. Turklāt zog arī 10 un vairāk gadus vecus auto, piemēram, šogad KASKO atlīdzība 11 380 eiro apmērā par nozagtu auto izmaksāta kādam 2012.gadā ražota auto īpašniekam. Ievērojamus zaudējumus nodara arī auto detaļu zādzības, lielākā izmaksātā atlīdzība bija vairāk nekā 19 000 eiro apmērā.

Biežākās likstas ceļojumos – ceļojuma atcelšana, veselības problēmas un zagļi

Ceļošanas plāni nereti tiek izjaukti neparedzētu notikumu dēļ. Teju katra trešā (33%) atlīdzība izmaksāta ceļojuma maršruta un grafika izmaiņu gadījumos, kad ieceres bija jāmaina ceļotāja vai ģimenes locekļa saslimšanas dēļ (vidējā atlīdzība 468 eiro). Piemēram, kādai ģimenei tika atlīdzināti vairāk nekā 2400 eiro, kad ceļojums bija jāatceļ, jo pēkšņi saslima bērns.

Diemžēl ne vienmēr varam paredzēt arī dažādas veselības likstas, kas var piemeklēt ceļojuma laikā. Medicīniskās palīdzības saņemšana ārzemēs bija otrs biežākais atlīdzību iemesls (30% gadījumu), kad vidējā atlīdzība bijusi 633 eiro, bet lielākā pārsniegusi 20 400 eiro, kad kādam ceļotājam Šveicē bijusi nepieciešama neatliekamā medicīniskā palīdzība un transportēšana uz Latviju akūtas slimības dēļ.

Ārvalstīs zagļu iecienīts mērķis nereti ir tieši tūristi, un katrs piektais atlīdzības gadījums bijis saistīts ar personisko mantu bojājumiem vai zādzību (21% gadījumu, vidējā atlīdzība 395 eiro). 9000 eiro liela atlīdzība tika izmaksāta kādai ģimenei, kurai ārzemēs no nomas auto tika izzagtas visas mantas.

Traumas gūst sadzīvē, fizisku aktivitāšu laikā un ceļu satiksmē

Kā liecina Swedbank dati par dzīvības apdrošināšanu, arī šogad visbiežāk dažāda veida traumas tika gūtas sadzīvē (83%), sportojot (6,9%) un ceļu satiksmes negadījumos (5,7%). Vidējā izmaksātā atlīdzība traumu gadījumos bijusi 460 eiro, bet lielākā izmaksātā atlīdzība sasniegusi pat 15 320 eiro.

Visbiežāk apdrošināšanas atlīdzības izmaksātas par muskuļu un saišu bojājumiem, izmežģījumiem, sasitumiem, brūcēm, kā arī ribu, apakšdelmu, plaukstu un pēdu kaulu lūzumiem. Turklāt no visiem pieteiktajiem gadījumiem teju katram desmitajam klientam (9,12%) tika veiktas operācijas, lai novērstu traumu izraisītās sekas.

Lielākā invaliditātes papildapdrošināšanas atlīdzība šogad bijusi 33 000 eiro apmērā. Savukārt lielākās dzīvības apdrošināšanas atlīdzības šī gada 11 mēnešos izmaksātas nāves gadījumos, ko izraisījušas sirds un asinsvadu slimības (39,60%) vai audzēji (35,64%). Pārējie dzīvības apdrošināšanas gadījumi saistīti ar dažādām citām saslimšanām, piemēram, elpošanas vai gremošanas orgānu slimībām, kā arī negadījumiem, piemēram, ceļu satiksmes negadījumiem vai noslīkšanu, norāda bankā.

Lasiet arī: BNN INTERVIJA | Andris Bite: Bīstamākais, ka mēs nesaprotam, kā un no kurienes rodas nauda sabiedrības kabatās

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas