BNN pēta | Īrijas prezidenta izteikumi par NATO, pieminot Lietuvu un Latviju, izsauc pretrunīgus viedokļus

Lins Jegelevičs (Linas Jegelevičius), speciāli BNN 

Lietuvas vadošās personas, likumdevēji un analītiķi Īrijas prezidenta Maikla Higinsa (Michael D. Higgins) pretrunīgos izteikumus par iespējamo dalību NATO un Īrijas pretstatīšana Lietuvai un Latvijai lielā mērā laida gar ausīm, daļēji tādēļ, ka sācies atvaļinājumu laiks.

Tikmēr tie, kuri pamanīja īru valstvīra izteikumus, nekavējās dot atbildi.

Aizstāvot Īrijas tradicionālo neitralitāti, prezidents Higinss salīdzināja Baltijas valstis ar Īriju un aicināja izvairīties no bīstama politiskā pagrieziena. Pirms valdības rīkotā Starptautiskās drošības foruma Higinss Business Post sacīja, ka valstij jāsaglabā neitralitāte, un jāatturas no iegrimšanas citu cilvēku dienaskārtības jautājumos.

Īrijas prezidents norāja valdību par aizsākto diskusiju, kas skar iespējamo Īrijas dalību NATO, paziņoja, ka ministri rotaļājas ar uguni un pakļauj draudiem Īrijas neitralitāti.

Higinss svētdien, 18.jūnijā, publicētajā intervijā saka:

“Ja jūs tajā jaucaties, tad vairs nav nekādas atšķirības starp jums un Lietuvu un Latviju.”

Kamēr Lietuva un Latvijā sāka izskanēt dusmīga reakcija, īru prezidents atvainojās par saviem izteikumiem par Starptautiskās drošības foruma priekšsēdētāju Luīzi Ričardsoni (Louise Richardson), kuru viņš nodēvēja par “britu impērijas dāmu”, tādējādi norādot, ka viņa atbalsta Lielbritānijas politiku.

Tomēr Higinss neatkāpās no citiem intervijas izteikumiem, tostarp tiem, kas skāra Īrijas neitralitāti.

Lietuvas ārlietu ministrs Gabriels Landsberģis (Gabrielius Lansbergis), kurš parasti ir tiešs un ass, reaģējot uz citu valstu vadītāju apšaubāmajiem izteikumiem, šoreiz bija atturīgs un sacīja: “Es nedomāju, ka Higinss par Lietuvu izteicās negatīvi… Es teiktu, ka tas ir jautājums par drošības situāciju. Lietuva atrodas viegli ievainojamā reģionā, un blakus ir agresīvi kaimiņi, un

daudz tiek uzsvērta nepieciešamība stiprināt aizsardzību, tādēļ arī tika izmantots šāds salīdzinājums.”

Saskaņā ar Lietuvas ārlietu ministra teikto, katra valsts var pati brīvi izvēlēties, kā uzturēt valsts drošību – iesaistoties militārā aliansē vai saglabājot neitralitāti – un šādas diskusijas ir normālas sekas drošības situācijas maiņai Eiropā.

Landsberģis norādījis: “Es zinu, kādas diskusijas notiek Īrijā saistībā pieaugošajiem izaicinājumiem drošībai, tā ir Ziemeļatlantijas valsts, un, lai gan nav daļa no alianses, un viņi ir aktualizējuši šo jautājumu, bet valsts drošības veidošana ir viņu izvēle.”

Tikmēr daži Lietuvas eksperti nav gatavi pievērt acis uz Higinsa salīdzinājumiem.

Bijušais deputāts un pašreizējais opozīcijas deputāta padomnieks Naglis Puteikis (Naglis Puteikis), BNN uzrunāts, sacīja, ka Īrijas prezidents ir viens no atlikušajiem Putina čomiem.

Puteikis sacīja:

“Daudzi no viņiem šobrīd ir nemanāmi, jo kara laikā nav daudz, ko teikt Putina aizstāvībai,

tomēr, ja parādās iespēja, viņiem patīk uzrasties un sakult dubļus, kā šajā gadījumā. Man šāda tipa politiķi saistās ar saldētu galu ledusskapī – tiklīdz tā ir laukā, tā strauji bojājas un sāk smirdēt.”

Viņš uzsvēra: “Bet, runājot nopietni, sādi Īrijas prezidenta izteikumi man šķiet savādi, īpaši ņemot vērā to, cik smaga bija viņu pašu cīņa par neatkarību. Daudziem īriem Anglija ir tas pats, kas lietuviešiem Krievija – apspiedējs. Šādā kontekstā es sagaidu, ka Īrijas prezidents daudz apdomīgāk izvēlētos izteikumus.”

Lietuviešu eiroparlamentārietis Petrs Auštrevičs (Petras Auštrevičius) BNN sacīja, ka Īrijas prezidenta piezīmes bijušas nevietā.

“Tomēr es pazīstu prezidentu mazliet labāk nekā citi – viņš ir ultra kreiss politiķis ar komunistisku nokrāsu.

Turklāt salīdzinājums nācis no dzejnieka un rakstnieka lūpām [saskaņā ar Wikipedia informāciju, Higinsa dzeja publicēta periodiskajos izdevumos un izdoti četri viņa dzejas krājumi – L.J.], un es domāju, ka ļaudis ar mūzu ir radošāki,” politiķis sacīja.

Lietuvas bijušais ārlietu ministrs, pašlaik deputāts Povils Gīlis (Povilas Gilis) pieļāva, ka, ņemot vērā cienījamo vecumu, Īrijas prezidentam ir dziļāka izpratne par mieru un karu.

Gīlis BNN sacīja: “Savā ziņā es viņu saprotu: iespējams, viņš ir miera, ne kara cilvēks. Tā ir pozīcija, ko arī es esmu ilgstoši ieņēmis. Diemžēl mūsdienās mūsu, miera veidotāju, ir daudz mazāk nekā kara kurinātāju. Ikkatra dalība – arī Īrijas dalība NATO – kaut ko maksā. Man nešķiet, ka Īrijas vadītājs pteica ko nepiedienīgu.”

Higinss 2018.gadā apmeklēja Viļņu.

Toreiz viņš sacīja: “Mēs ar prieku uzņemam lietuviešus, kas ierodas Īrijā. Viņu kopiena rada ne vien pozītīvu ekonomisko iespaidu, bet arī sniedz pienesumu kultūrai.”

Oficiālās statistikas dati liecina, ka Īrijā apmetušies ap 40 tūkstošiem lietuviešu. Lietuvas amatpersonas gan uzskata, ka reālais skaits ir divas reizes lielāks.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas