Čehijas prezidenta vēlēšanās uzvar Pavels

Čehija turpinās raudzīties rietumu virzienā – nedēļas nogalē kļuvis zināms, ka prezidenta vēlēšanās uzvarējis atvaļinātais NATO ģenerālis Petrs Pavels (Petr Pavel), vēsta aģentūra Reuters.

Pavels uz prezidenta amatu pretendēja pirmo reizi, un ieguvis 58,3% vēlētāju atbalstu, tādējādi pārspējot miljardieri, bijušo Čehijas premjerministru Andreju Babišu (Andrej Babis), kurš teju desmitgadi bija viens no vadošajiem politiķiem valstī, un šajā laikā arī pamatīgi šķēla sabiedrību.

Jaunievēlētais prezidents kampaņu veidoja kā neatkarīgais kandidāts, un guva centriski labējās valdības atbalstu. Pēc rezultātu paziņošanas Pavels 28.janvārī runāja par vienotību:

«Ir uzvarējušas tādas vērtības kā taisnīgums, gods, cieņa un pazemība. es esmu pārliecināts, ka šis vērtības vieno lielāko daļu no mums, un ir vērts tās padarīt par daļu no mūsu dzīves, un atgriezt tās arī Prāgas pilī un mūsu politikā.»

Bijušais NATO ģenerālis atbalsta militāro palīdzību Ukrainai, lai tā varētu aizstāvēties pret agresora uzbrukumiem. Prezidentam Čehijā nav noteiktu ikdienas pienākumu, bet prezidents izvēlas premjerministru un valsts bankas direktoru, pauž viedokli attiecībā uz ārpolitikas jautājumiem, un var ietekmēt valdības lēmumus. Pavels oficiāli amatā stāsies martā, un ieņems Miloša Zemana (Milos Zeman) vietu. Zemana, kurš amatā pavadījis divus termiņus, politika bieži vērtēta pretrunīgi, un viņš kā savu pēcteci redzēja Babišu. Pašreizējais prezidents virzījis valsti uz tuvākām attiecībām ar Pekinu, un, līdz kara sākumam Ukrainā, centās sadarboties ar Maskavu. Pavela ievēlēšana iezīmēs krasu politikas maiņu.

Oficiāli rezultāti tiks apstiprināti vien otrdien, 31.janvārī, tomēr jau 28.janvārī iznākums bija nepārprotams.

Uzņēmējs, Čehijas lielākās opozīcijas partijas vadītājs Babišs priekšvēlēšanu kampaņas laikā bieži kritizējis Pavelu. Babišs centās piesaistīt vēlētājus, kas cieš no krasā cenu pieauguma un solīja, ka viņa vadībā valdība darīs vairāk, lai viņiem palīdzētu. Tagad gan Babišs, gan Čehijas premjerministrs Petrs Fiala (Petr Fiala) apsveikuši Pavelu ar uzvaru.

Pavels ir stingri uzstājis uz Čehijas būšanu Eiropas Savienībā un NATO, un atbalsta Ukrainu. Tāpat jaunievēlētais prezidents atbalsta eiro ieviešanu, ko iepriekšējās valdības ir atstājušas novārtā, atbalsta viendzimuma laulības un kopumā progresīvu politiku.

Lasiet arī: Čehijā norisinās prezidenta vēlēšanu otrā kārta

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas