Centrs Marta : Stambulas konvencija nevar iznīcināt ģimenes vērtības

Reaģējot uz iniciatīvu par Stambulas konvencijas neratificēšanu Latvijā, kas nedēļas vidū tika skatīta Saeimas atbildīgajā komisijā, Centrs Marta atkārtot uzsver, ka konvencijas uzdevums un mērķis ir vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē izskaušanu, teikts organizācijas publiskajā paziņojumā. 

Centra Marta pārstāvju ieskatā  konvencijas ratifikācija veicinās dzimumu līdztiesību, līdz ar to visi ar Stambulas konvenciju saistītie mīti tiek izplatīti ar nolūku polarizēt sabiedrību un veicināt dezinformāciju. 

“Sākot ar sazvērestības teoriju manierē popularizētiem maldiem, ka Stambulas konvencija esot ārzemju dokuments, ko mums uzspiež Eiropa, un beidzot ar nepamatotu uzskatu, ka konvencija regulēs ģimenes struktūru un iznīcinās tradicionālo latviešu ģimeni, – cilvēktiesību nelabvēļu izdomai nav robežu,” norāda Centrs Marta pārstāvji un piebilst, ka

Latvija bija viena no Stambulas konvencijas autorēm, un tajā nav nedz jēdziena “ģimene” definīcijas, nedz atrunāti kādi īpaši ģimenes attiecību veidi.

Pavasarī Centrs Marta uzsāka kampaņu Mīti un fakti par Stambulas konvenciju, ar mērķi informēt un skaidrot, kas ir Stambulas konvencija, kā arī atmaskot izplatītākos dezinformācijas apgalvojumus.

Līdztekus organizācija aicināja Latvijas iedzīvotājus lejuplādēt kampaņas vizuālos materiālus, iepazīties ar tiem un izplatīt tos savos sociālajos tīklos. Centrs Marta vizuālos materiālus nosūtīja arī Saeimas un pašvaldības deputātiem. 

“Mūsuprāt, tieši politiķu un amatpersonu atbildība ir skaidrot šos mītus vēlētājiem un sabiedrībai, nevis tiem akli pakļauties, turpinot demonstrēt savu vienaldzību. Katra diena, kad valsts amatpersonas vilcinās ratificēt šo starptautiski atzīto rīku cīņai ar vardarbību, ir diena, kas rada vidi, kurā vardarbības upuriem mazinās uzticība valsts iestādēm un pieaug apdraudējums sieviešu un bērnu dzīvībām,” spriež Centrs Marta pārstāvji. 

Tāpat centrs Marta uzsver, ka vardarbības apmērus parāda, ne tikai statistika, bet arī pēdējā laikā medijos atspoguļotie gadījumi, kas šokēja sabiedrību – Jēkabpils slepkavības lieta, sieva, kuru sadūra vīrs pēc tam, kad sieviete paziņojusi par vēlmi šķirties.  Centrs Marta norāda, ka abos gadījumos novērota arī nekompetenta tiesībsargājošo institūciju attieksme un rīcība, kas nekalpo cietušā interesēm un labklājībai.

Tajā pašā laikā Latvijas parlaments aizvien turpina ignorēt sieviešu drošību un labklājību, atsakoties ratificēt Stambulas konvenciju – starptautisku dokumentu vardarbības pret sievietēm novēršanai, ko ir ratificējušas 37 Eiropas valstis. Līdztekus Bulgārijai, Čehijai, Ungārijai, Lietuvai un Slovākijai Latvija ir viena no sešām ES dalībvalstīm.

Lai gan Latvija, pievienojoties ES, ir uzņēmusies starptautiskās saistības dzimumdiskriminācijas izskaušanā un dzimumu līdztiesības nodrošināšanā, tostarp jaunu normatīvo aktu izstrādāšanu un pieņemšanu, kā arī politikas dokumentu izstrādāšanu, šīs saistības netiek pildītas pietiekami efektīvi. T

ādā veidā deputāti klaji demonstrē savu vienaldzību pret vardarbības ģimenē upuriem, kas sakņojas dzimumu nelīdztiesībā.

“Mēs, Centrs Marta, atkārtoti aicinām ieklausīties vardarbībā cietušo sieviešu balsīs un neļaut dezinformācijai ņemt virsroku pār cilvēktiesībām!,” uzsvērts organizācijas paziņojumā. 

Iepriekš jau vēstīts, ka trešdien, 2.augustā, Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdē vērtēja iedzīvotāju iniciatīvu par Stambulas konvencijas neratificēšanu Latvijā.

Parakstus kolektīvajam iesniegumam Par Latvijas nepievienošanos Stambulas konvencijai Manabalss.lv portālā sāka vākt 2016.gadā, divus gadus vēlāk tie tika savākti, bet tikai šā gada jūlijā iniciatīva nonāca Saeimā.

Kā apgalvo iniciatīvas autors Andris Šimfs, nepievienojoties Stambulas konvencijai, Latvija izvairītos no nelabvēlīgām izmaiņām sabiedrības apziņā,

saglabājot Satversmē paredzētās vērtības, un pasargātu sabiedrību no Stambulas konvencijā paredzēto sociāli konstruēto dzimumu formu uzspiešanas.

Apzinoties, ka vardarbība sabiedrībā un ģimenē ir nopietna un risināma problēma,

Šimfs uzskata, ka Stambulas konvencija nepiedāvā būtiskus pasākumus vardarbības novēršanai sabiedrībā papildus tiem, ko Latvijā jau nodrošina esošā likumdošana, toties konvencija papildus uzliekot valstij smagu finansiālu, organizatorisku un ideoloģisku apgrūtinājumu,

pieprasot pamatos pārveidot sabiedrības struktūru visās tās dzīves jomās – kultūrā, izglītībā, sociālajās normās, paradumos un tradīcijās, tostarp, pārņemot kontroli pār cilvēku privātās dzīves telpu un ģimenes dzīvi.

Iniciatīvas autors aicina Saeimu neratificēt Eiropas Padomes Konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu jeb tā dēvēto Stambulas konvenciju un atsaukt Latvijas pievienošanos Eiropas Komisijas aicinājumam Eiropas Savienībai parakstīt un ratificēt Stambulas konvenciju.

BNN jau vēstīja, ka  pirms pāris nedēļām valdībā bija paredzēts skatīt jautājumu par Stambulas konvencijas apstiprināšanu Latvijā, bet tas tika atlikts.

Jautājums no valdības darba kārtības tika izņemts, jo viena no koalīcijas partijām – Apvienotais saraksts (AS) – vēloties apstiprināšanai virzītajā dokumentā ieviest papildinājumus, tāpēc prasīts jautājuma skatīšanu pagaidām atlikt.

AS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edgars Tavars medijiem norādīja, ka nepieciešams pilnveidot likumprojektu, lai “kliedētu bažas un nebūtu atsevišķas interpretācijas par to, kas ir dzimums, sociālā dzimte un sociālā genderisma jautājumi”.

Viņš sacīja, ka AS ir iebildumi par vairākiem pantiem, kas neattiecas tiešā veidā uz konvencijas pamatmērķiem. AS ieskatā, Eiropas Padomes dokumentam jābūt pamatā koncentrētam tikai un vienīgi uz to mērķu sasniegšanu par ko ir konvencija – par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu.

Kā liecina LM iesniegtais likumprojekts, konvenciju Latvijā plānots apstiprināt ar atrunu, ka tās īstenošanā Latvija piemēros “Satversmē ietvertās vērtības, principus un normas, īpaši attiecībā uz cilvēktiesību aizsardzību, sieviešu un vīriešu līdztiesību un laulības, ģimenes, vecāku un bērnu tiesību aizsardzību un atbalstu”.

Jūlija beigās, publiskajā telpā izskanēja, ka

daļa no konservatīvāk noskaņotiem politiķiem Stambulas konvenciju varētu piedāvāt ratificēt ar atrunu, ka dokuments neietver pienākumu īstenot Latvijai neatbilstošu “dzimumu ideoloģiju”.

Kā neoficiāli skaidro attiecīgā “risinājuma” organizētāji, atrunu piedāvājums vēl ir “darba dokuments”, kura sagatavošana joprojām turpinās kopā ar atsevišķiem konstitucionālo tiesību ekspertiem.

Neoficiāli tiek norādīts, ka šādas un pārējo tālāk minēto atrunu mērķis esot nodrošināt, ka

STAMBULAS KONVENCIJA TIEK IZMANTOTA TIKAI CĪŅAI PRET VARDARBĪBU PRET SIEVIETĒM UN CĪŅAI PRET VARDARBĪBU ĢIMENĒ.

Daļas konservatīvo politiķu pašreiz sagatavotajā piedāvājumā paredzēts noteikt, ka Latvija apņemas ievērot konvencijas mērķi aizsargāt sievietes pret visa veida vardarbību, kā arī nepieļaut vardarbību ģimenē, kas tiek veikta pret vīriešiem un bērniem (zēniem un meitenēm), tādējādi veicinot arī dzimumu līdztiesību.

Lasiet arī: Top arī “konservatīvāks” atrunu dokuments Stambulas konvencijas ratificēšanai

 

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas