Dzimuma maiņas regulējumā ir jāatsakās no sterilizācijas prasības, tā Progresīvie

Latvijā transpersonas ir viena no vismarginalizētākājām un neaizsargātākājām iedzīvotāju grupa, kuru ciešanas var izmērīt, publiskajā telpā pauduši partijas Progresīvie  pārstāvji. 

Atzīmējot starptautisko transpersonu redzamības dienu Progresīvie aicina vienkāršot dzimuma apstiprināšānas procesu. 

«Pētījumi rāda, ka līdz pat 43% transpersonu savas dzīves laikā ir mēģinājušas izdarīt pašnāvību. Demokrātiskā sabiedrībā ir jārūpējas par visiem tās locekļiem, jo sevišķi par visneaizsargātākajiem,» skaidro partija un piebilst, ka «sabiedrības pienākums ir darīt visu, lai novērstu šādas iemeslus, kas noved cilvēku līdz suicīdam»

Partijas pārstāvji uzsver, ka viens no galvenajiem iemesliem ir nesakārtotais dzimuma apstiprināšanas jautājums.

«Tas ir ilgs, sarežģīts un bieži vien arī dārgs,» pauž partija un norāda, ka būtu jānodrošina iespēja mainīt dzimuma ierakstu un vārdu  dokumentos uzreiz pēc psihiatra atzinuma saņemšanas. 

Tāpat būtu jāatsakās no nepamatotām medikalizētām prasībam dzimuma maiņās regulējumā, it īpaši no prasības veikt sterilizāciju. Arī transdzimuma jauniešiem ir jānodrošina tiesības veikt sociālo pāreju, piemēram, tikt uzrunātiem izvēlētajā vārdā un vietniekvārdos izglītības iestādē, bez juridiskas vai medicīniskas dzimuma maiņas, kas veicama tikai pēc pilngadības sasniegšanas.

«Ja patiešām vēlamies pārstāvēt Eiropas, nevis Putina Krievijas vērtības, mazāk aizsargātu sabiedrības grupu cilvēktiesībām ir jātop par valsts līmeņa prioritāti. Jo dažādība ir vērtība!» pārliecināts Progresīvo Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Kaspars Briškens.

Partijas ieskatā ilgtermiņā valstij arī būtu jādomā par iespēju daļēji vai pilnībā apmaksātu hormonu terapiju vai citu transdzimuma personām būtisku veselības aprūpes pakalpojumu. «Jāveicina veselības aprūpes speciālistu zināšanas par transpersonu vajadzībām un sabiedrības izpratne par transpersonu tiesībām kā cilvēktiesībām,» teikts partijas paziņojumā.

Lasiet arī: VID uzsācis aptuveni 150 kriminālprocesus par sankciju pārkāpumiem

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas