E-lieta joprojām bremzē tiesu sistēmas darbu

Tehniski Latvijas tiesas ir aprīkotas diezgan labi, bet šo resursu, piemēram, e-lietas, izmantošana joprojām bremzē tiesu sistēmas darbu un rada zināmas problēmas, piektdien, 19.maijā, Latvijas tiesnešu konferencē sacīja Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs.

Viņš uzsvēra, ka tiesu sistēma pie esošajiem apstākļiem un pieejamajiem resursiem strādā labi. Tomēr tiesās joprojām esot problēma ar kvalificētu juristu piesaisti – ne tikai tiesnešu palīgu amatiem, bet arī pirmās instances tiesu tiesnešu amatiem.

Jau vēstīts, ka e-lietas uzraudzības padomes sēdē 16.martā apstiprināts e-lietas programmas rīcības plāns un “panākta vienošanās pagarināt pārejas periodu pilnīgai pārejai uz procesu īstenošanu elektroniskā vidē visos procesos līdz 2026.gada 31.maijam”.

Apstiprinātais rīcības plāns ietver aktivitātes, kas vērstas uz izmeklēšanas un tiesvedības procesu digitālo transformāciju un mērķu sasniegšanu, mērķtiecīgu un efektīvu e-lietas attīstību, kā arī e-lietas pirmajā posmā izveidoto risinājumu pilnveidi un ilgtspēju.

Tāpat sēdē nolemts pagarināt pārejas periodu pilnīgai pārejai uz elektroniskajām lietām visos procesu normatīvajos aktos līdz 2026.gada 31.maijam, lai visām iesaistītajām iestādēm dotu laiku tehnisko risinājumu pilnveidei, kas ļauj attiecīgo iestāžu sistēmai integrēties e-lietas platformā, un tehnisko aprīkojumu ieviešanai.

Minētais neietekmē ar e-lietas ieviešanu saistīto rezultatīvo rādītāju sasniegšanu, proti, ir nodrošināms, ka divu gadu laikā, tas ir līdz šī gada beigām nodrošināmi 30% lietu elektroniskā vidē, un līdz 2025.gada beigām nodrošināmi 50% lietu elektroniskā vidē.

E-lieta ir viena no digitālās transformācijas iniciatīvām, kura vairākos posmos paredz pakāpenisku pāreju uz elektronisku izmeklēšanas, tiesvedības un nolēmumu izpildes procesu. Tās ieviešana ir Tieslietu ministrijas prioritārais projekts Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda plānā.

Lasiet arī: Tieslietu ministre aicinājusi izvērtēt tiesvedības procesus Rusiņa lietā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas