Tieslietu ministre aicinājusi izvērtēt tiesvedības procesus Rusiņa lietā

Saistībā, ar Jēkabpils slepkavības lietu, tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV) pagājušā nedēļā ir nosūtījusi vēstuli ar aicinājumu Tieslietu padomes Aigaram Strupišam, izvērtēt tiesvedības procesus šajā lietā un nepieciešamos uzlabojumus tiesu darba organizācijā, informē Tieslietu ministrijas (TM) pārstāve Lana Mauliņa.

Iepriekš jau vēstīts, ka 16. aprīlī Jēkabpils novadā sava bērna un mātes acu priekšā tika nogalināta 1983. gadā dzimusi sieviete. Slepkavību pastrādāja viņas bijušais dzīvesbiedrs Leons Rusiņš, kurš mēnešiem ilgi sievietei draudēja un viņu vajāja, par ko regulāri tika ziņots policijai, bet sieviete pasargāta netika.

Šis gadījums sabiedrībā ir izsaucis milzīgu rezonansi – nedz sabiedrībai, nedz lielai daļai politiķu nav skaidrs, kāpēc Rusiņš, kurš jau iepriekš ir vajājis un uzbrucis sievietēm, nav arestēts, bet tikai saņēmis naudas sodus. Tāpat sabiedrību māc šaubas par izmeklēšanas gaitu, proti, par to, kā tiek meklēts Jēkabpils slepkava, ir vairāk jautājumu, kā atbilžu.

TM pārstāve skaidro, ka

Strupišs aicinājis Tieslietu padomes locekļus līdz 9.maijam izvirzīt kandidātus darba grupai, kura izvērtēs tiesas lomu šajos procesos un iespējas tos uzlabot, lai izslēgtu šādas traģēdijas atkārtošanos. 

Tieslietu ministre norāda, ka tiesības uz dzīvību un veselību ir personas pamattiesības, tāpēc ikvienai amatpersonai un iestādei ir pienākums izvērtēt notikušo, tajā skaitā, lai rastu atbildi uz jautājumu, ar kādiem līdzekļiem varētu tikt novērstas smagas un neatgriezeniskas sekas – cilvēka, kas līdzis valsts aizsardzību, nāvi. 

Savukārt Strupišs pauž, ka, lai gan pirms šķietami Rusiņa lieta nav saskatāmi Zemgales rajona tiesas procesuālie pārkāpumi, tiklīdz Tieslietu padome izveidos darba grupu, tiks veikta padziļināta informācijas izpēte saistībā ar šo lietu.

“Tāpat darba grupa nepieciešamības gadījumā sniegs priekšlikumus, kā šos procesus no tiesu skatupunkta varētu pilnveidot lietās, kas saistītas ar personu aizsardzību pret vardarbību vai tās draudiem, skaidro Strupišs. 

Viņš arī atzinīgi vērtē tieslietu ministres ierosinājumu Tieslietu padomei aplūkot konkrētu situāciju plašākā kontekstā, lai nākotnē pilnveidotu tiesu komunikāciju un veidotu efektīvāku sadarbību ar citām tiesību aizsardzības iestādēm.

Iepriekš jau ziņots, ka aizvadītā nedēļā tieslietu ministre Lībiņa-Egnere uzdevusi TM pilnveidot Kriminālprocesa likumu, nosakot vardarbību ģimenē par prioritāri izskatām kriminālprocesu. 

Lai izstrādātu nepieciešamos grozījumus, ministrija ir izveidojusi starpinstitūciju – tostarp, ar tiesnešu, prokuroru u.c. klātbūtni – darba grupu, kas uzsākusi darbu. Darba grupas priekšlikumus nākamnedēļ iecerēts iesniegt Saeimas Juridiskajai komisijai.

Lasiet arī: Twitterī – kamēr vieni norāda, ka “vardarbības upuri paši vainīgi”, citi spriež par “aizliegumu vīriešiem paust savu viedokli

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas