Twitterī – kamēr vieni norāda, ka “vardarbības upuri paši vainīgi”, citi spriež par “aizliegumu vīriešiem paust savu viedokli

Režisore Alise Zariņa sociālajā tīklā Twitter vērsusi sabiedrības uzmanību uz dažu personu nekorektajiem izteikumiem un apgalvojumiem saistībā ar izvarošanas upuriem – Twitter lietotāji Ivars Lipskis un Ansis Stabingis “nekautri” norādījuši, ka “upuri ir paši vainīgi izvarošanā”. Līdzīgi, kā Zariņa, arī citi sociālo tīklu lietotāji uzdevuši jautājumu, vai pēc šādiem izteikumiem ir vērts “ieklausīties vīriešu viedoklī vispār”.

Diskusija sociālajā tīklā izvērtusies zem ieraksta par Jēkabpils slepkavību. Lipskis, reaģējot uz vienu no komentāriem zem tvīta, uzdevis jautājumu, ja reiz sievietei līdz 21 gadu vecumam ir bijušas divas izvarošanas epizodes un viens izvarošanas mēģinājums, “vai tikai tas neliecina par to, ka viņa pati nepareizi uzvedas, uzturas neatbilstošā kompānijā?”.

Atbildi šim “savdabīgajam” jautājumam sniedzis izbijis sertificēts psihoterapeits Stabingis, kurš norādījis, ka “izvarošanā piedaloties divi – varmāka un upuris. Un arī upuris esot vainīgs izvarošanā”.

Stabingis arī uzsvēris, ka “teorijā upuris, neparko neatbildot un ne pie kā neesot vainīgs”.

Zariņa atbildēja, ka šāda “loģika noved pie tā, ka sabiedrībai tiek ieaudzināts, ka pie visa ir vainīgi vardarbības upuri”. Zariņa arī izteica priekšlikumu “ļaut sievietēm balsot par to, kam vispār ir atļauts paust savu viedokli”.

Kristīna Pitkēviča piedāvāja precizēt priekšlikumu ar piebildi “vai idiotiem atļaut runāt”.

Savukārt Twitter lietotāja ar segvārdu -mulme ironizēja, ka, vadoties pēc Stabinga loģikas, tas, ka “viņu trīs reizes ir aplaupījuši, ir viņas vaina, jo, redz, viņa neatstāja maku un telefonu mājās, neiestājās mūķenēs un negāja uz pašaizsardzības nodarbībām.”

Arī sociālā tīkla lietotāja Em R norāda, ka Stabinga pausto nevar uztvert nopietni, it īpaši Jēkabpils slepkavības gadījumā.

Tikmēr Armands Valdmanis “neitrāli” centies informēt pārējos komentētājus, ka ir tāda nozare, kā viktimaloģija, kas pēta upuru psihotipus, lai izprastu, kāpēc vieni kļūst par vardarbības upuriem un citi ne.

Vairāki Twitter lietotāji, tostarp Kursors.lv galvenais redaktors Kristaps Skutelis uzsvēris, ka, “maigi sakot”, Lipskis neesot pieskaitāms pie gudrākajām personām un “runa neesot par Lipskim tik tuvām vieglas uzvedības sievietēm”, bet gan reāliem seksuālās vardarbības upuriem.

Partijas Jaunā Vienotība biedrs Dmitrijs Golubevs uzdevis jautājumu Lipskim, vai “viņu jebkad ir izvarojusi sieviete?”. Savukārt Twitter lietotāja ar segvārdu Vaivare jautā: “vai šādi izteikumi nozīmē, ka, lai izvairītos un jebkāda veida vardarbības, sievietei ir jāsēž mājās?”

Tikmēr Skutelis spriež, ka Lipska un viņam līdzīgi domājošo skatījumā acīmredzot “vienīgais risinājums ir nepiedzimt sievietei”.

Arī RFS futbola kluba komunikācijas un mārketinga vadītājs Paulius Jakelis uzsvēris, ka Stabingis un Lipskis “pēc šādām runām ne tikai nav vīrieši, viņus pat grūti par cilvēkiem nosaukt”. Jakeļa paustajam piekrīt arī citi Twitter lietotāji.

Savukārt Arvīds Ceļmalis atzīmējis, ka “dēļ šiem diviem indivīdiem, nevar visus vīriešus pēc vienas mērauklas mērīt”.

Tāpat daļa Twitter diskusijas dalībnieku norādījuši, ka sava daļa taisnības Lipska un Stabinga teiktajā ir, un “sievietēm, kas ģērbjas ļoti provokatīvi, lieto apreibinošas vielas un apmeklē naktsklubus, ir lielākas izredzes kļūt par izvarošanas upuriem”.

Viens no komentētājiem ar segvārdu Jānis paudis, ka ne visi vīrieši ir varmākas un ne visas sievietes ir upuri, kā piemēru minot skandalozo Holivudas aktieru pāra Džonija Depa un Amberas Hērdas šķiršanās prāvu. Tiesas laikā tika pierādīts, ka Hērda, kas sākotnēji ir izlikusies par vardarbības upuri, pati ir bijusi varmāka, un viena strīda laikā ar nu jau bijušo vīru Depu ar sasistu alkohola pudeli nocirtusi bijušajām vīram pirkstu.

Jāpiebilst, ka pēdējo nedēļu laikā visu veidu vardarbība ir nonākusi sabiedrības apspriešanas redzeslokā. Līdz ar Valsts policijas darbinieku bezdarbību Jēkabpils slepkavības lietā sabiedrība arvien vairāk un vairāk ir sākusi pievērst uzmanību vardarbībai kā problēmai.

Iepriekš jau vēstīts, ka 16. aprīlī Jēkabpils novadā sava bērna un mātes acu priekšā tika nogalināta 1983. gadā dzimusi sieviete. Slepkavību pastrādāja viņas bijušais dzīvesbiedrs Leons Rusiņš, kurš mēnešiem ilgi sievietei draudēja un viņu vajāja, par ko regulāri tika ziņots policijai, bet sieviete pasargāta netika.

Šis gadījums sabiedrībā ir izsaucis milzīgu rezonansi – nedz sabiedrībai, nedz lielai daļai politiķu nav skaidrs, kāpēc Rusiņš, kurš jau iepriekš ir vajājis un uzbrucis sievietēm, nav arestēts, bet tikai saņēmis naudas sodus. Tāpat sabiedrību māc šaubas par izmeklēšanas gaitu, proti, par to, kā tiek meklēts Jēkabpils slepkava, ir vairāk jautājumu, kā atbilžu.

Aizvadītajā nedēļā opozīcijā esošās partijas Progresīvie biedri lūdza iekļaut sēdes dienaskārtībā likumprojektu Par uzdevumu Ministru kabinetam (MK) nekavējoties virzīt Saeimai ratifikācijai Eiropas Padomes Konvenciju [Stambulas Konvencija] par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu. Par priekšlikuma iekļaušanu nobalsoja 33 deputāti, pret 44 deputāti, savukārt atturējās pieci deputāti.

Pēc balsojuma vairāki Progresīvo deputāti pauda nožēlu, ka “vairākums deputātu atsakās balsot par Stambulas Konvenciju tikai dēļ punkta par ģimenes definīciju, kas nesaskan ar deputātu tradicionālo izpratni par ģimeni”.

Lai rastu kaut kādu risinājumu situācijai, lai šādi gadījumi neatkārtotos, Saeima nodeva izskatīšanai komisijai Jaunās Vienotības (JV) frakcijas rosinātos grozījumus Krimināllikumā, lai noteiktu, ka par draudiem izdarīt slepkavību un nodarīt smagus miesas bojājumus, kā arī vajāšanas gadījumā maksimālais sods tiktu palielināts līdz brīvības atņemšanai uz laiku līdz trim gadiem.

Lasiet arī: “Sistēma ir sapuvusi”, paziņo tieslietu ministre

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas