BNN pēta | Pēc atklāsmes par dalību Komunistiskajā partijā Nausēdas popularitāte krītas

Lins Jegelevičs (Linas Jegelevičius), speciāli BNN

Ziņas, ka Lietuvas prezidents Gitans Nausēda (Gitanas Nausėda) 1980.gadu beigās iestājās Komunistiskajā partijā, ir jutami iedragājušas viņa cerības uz palikšanu amatā, tomēr nešķiet, ka trieciens reputācijai būtu bijis letāls.

Saskaņā ar Lietuvas aptauju veicēju Vilmorus, katrs piektais respondents pārstāja atbalstīt Nausēdu pēc tam, ka atklājās prezidenta dalība Komunistiskajā partijā, un viņa popularitāte aprīlī saruka no 64% līdz 54,5%.

Mikola Romera universitātes asociētais profesors Vītauts Dumbļausks (Vytautas Dumbliauskas) BNN sacīja: “Ir skaidrs, ka reputācijai ir nodarīts kaitējums, bet esmu drošs, ka tā ir īstermiņa problēma. Kad bijusī prezidente Daļa Grībauskaite tika ierauta nopludināto e-pasta vēstuļu skandālā (2018.gadā laikraksts Lietuvos Rytas publiskoja saraksti starp Grībauskaiti un korupcijā apsūdzēto Eligiju Mašuli – L.J), arī viņas popularitāte kritās par 10%, pirms atkal atguvās.”

Kopumā 20,7% Lietuvas iedzīvotāju norāda, ka ir uz negatīvo pusi mainījuši viedokli par prezidentu.

Tikmēr 61,2% nav mainījuši viedokli, un 3,3% aptaujāto viedoklis par Nausēdu ir uzlabojies. Savukārt 14,8% aptaujas dalībnieku norādījuši, ka viņiem nav viedokļa.

Interesanti, ka vislielākā viedokļa maiņa piemeklējusi Lietuvas konservatīvo, Tēvzemes savienības – Lietuvas kristīgo demokrātu (TS-LKD) vēlētājus, no kuriem 54,5% norāda, ka tagad prezidentu redz negatīvā gaismā. Liberālie vēlētāji savukārt saglabā neitrālu viedokli, un 85,7% norāda, ka nav mainījuši viedokli par prezidentu. Saskaņā ar aptaujas rezultātiem, liela daļa no vēlētājiem vecumā zem 29 gadiem norādījuši, ka tagad prezidentu vērtē negatīvi, tomēr šajā vecuma grupā ir arī lielākais to personu īpatsvars, kam nav viedokļa (28,3%).

Nemainīgs viedoklis visvairāk saglabājies personām vecumā no 50 līdz 59 gadiem (75,3%).

Atsevišķa Vilmorus aptauja, kuras rezultātus Lietuvos Rytas publicēja aprīļa izskaņā, parādīja, ka sabiedrības atbalsts Nausēdam mēneša laikā nokrities no 64% līdz 54,5%.

Aprīlī prezidenta birojs apstiprināja, ka Nausēda 1988.gada maijā pievienojies Komunistiskajai partijai. Kad Nausēda 2019.gadā vēl tikai kandidēja uz prezidenta amatu, viņš Lietuvas Centrālās vēlēšanu komisijas aptaujā izlaida jautājumu par dalību politiskajās partijās vai organizācijās.

Prezidents sacījis, ka iestāšanās partijā bija jaunības muļķība, un viņš gribējis darboties zinātnē, un vēlējies pēc ekonomikas studijām Viļņas Universitātē veidot zinātnieka karjeru. Vispirms informāciju par prezidenta jaunības gaitām gaismā iznesa žurnālists Dāvīds Pancerovs (Dovydas Pancerovas).

Lietuvas politikas eksperts Ķēstutis Ģirņus (Kęstutis Girnius) BNN sacīja: “Lai gan Nausēda atzīst, ka pievienošanās partijai bija kļūda, viņš norāda, ka tas ir nenozīmīgi. Tomēr niekus parasti atklāj, nevis ilgstoši slēpj. Ja viņš būtu atklāti atzinis dalību Komunistiskajā partijā pēc tam, kad Lietuva atguva neatkarību, tas būtu vien niecīgs pleķītis viņa biogrāfijā. Ar nolūku un patstāvīgi slēpjot savu dalību, Nausēda ir maldinājis savus vēlētājus, daļēji padarot sevi par to, kas viņš nav.”

Kamēr prezidents cīnās ar kritiku, bukti viņa reputācijā steidzas izmantot Igns Vēgēle (Ignas Vėgėlė), kurš ir potenciālais kandidāts uz prezidenta amatu 2024.gada vēlēšanās. Vēgēle iemantoja popularitati, publiski apšaubot valadības lēmumus par pandēmijas laika ierobežojumiem, jo īpaši par obligāto vakcināciju un karantīnas nosacījumiem. Viņš sacīja: “Es neredzu iespēju nepiedalīties vēlēšanās.” Vēgēle gan piebilda, ka pašlaik viņam nav daudz laika piedalīties potiskās vai sabiedriskās aktivitātēs, tādēļ viņš nesteidzas pieņemt lēmumu, kur nu vēl to atklāt.

TS-LKD priekšsēdētājs, Lietuvas ārlietu ministrs Gabriels Landsberģis (Gabrielius Landsbergis) norādījis, ka

šī brīža aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks (Arvydas Anušauskas) būtu labs partijas kandidāts gaidāmajās vēlēšanās.

Sociāldemokrātu partijas līdere Vilija Blinkevičūte (Vilija Blinkevičiūtė) vēl nav paziņojusi, vai viņa būs partijas kandidāte. “Es šobrīd nedomāju par sevi, jo mēs bija nopietni pievērsušies pašvaldību vēlēšanām. Mēs daudz strādājām, un es personiski ieliku sirdi, dvēseli, daudz darba un nervu vēlēšanās,” viņa sacīja.

Profesors Dumbļausks sacīja: “Ja vien neatklāsies vēl kādi pārsteigumi, Nausēdas dalība Komunistiskajā partijā agrāk vai vēlāk izgaisīs no cilvēku prātiem. Mums jāatzīst, ka citi kandidāti ir vāji un tālu no Nausēdas, tāpēc Nausēda joprojām var justies droši. Ja neparādīsies vēl kāds kandidāts, tad, startējot pret esošajiem, es pat nebrīnītos, ja Nausēda uzvarētu jau pirmajā vēlēšanu kārtā.”

Lasiet arī: BNN pēta | Lietuvas prezidenta skelets skapī: dalība Komunistiskajā partijā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas