ECB mainīs eiro banknošu dizainu

Eiropas Centrālā banka sagatavojusies mainīt eiro banknošu dizainu, atsakoties no vēsturiski zināmās “logu un tiltu” tematikas, kas pēdējo 21 gadu apdzīvojusi eiropiešu maciņus, vēsta Politico.

Līdzšinējo dizainu nomainīs viens no septiņiem ECB piedāvātajiem variantiem, kas aptver dabas motīvus, piemēram, putnus un upes, Eiropas nākotnes vīzijas un Eiropas kopējās vērtības.

ECB nodos jaunos dizainus eirozonas sabiedrības vērtējumam,

un viedokli ECB mājas lapā būs iespējams izteikt līdz augusta beigām. Tiek plānots arī veidot fokusa grupas, lai garantētu, ka pārstāvēti viedokļi no visiem eirozonas reģioniem. Tiesa, aptauja saskārās ar ne pārāk veiksmīgu startu, kad mājaslapa, kurā tā atrodama, teju uzreiz kļuva nepieejama. ECB prezidente Kristīne Lagarda (Christine Lagarde) mikroblogošanas tīklā Twitter rakstīja, ka ir atklātas tehniskas problēmas.

Bankas izpildlocekļu padomes dalībnieks Fabio Paneta sacīja: “Mēs strādājam pie jaunas augsto tehnoloģiju banknošu sērijas, lai mazinātu viltošanas gadījumu skaitu un samazinātu ietekmi uz vidi. Mēs esam apņēmušies nodrošināt, ka vienmēr ir iespējami maksājumi ar skaidru naudu.”

Par spīti iespējai piedalīties aptaujā, sabiedrība tomēr nebūs tā, kas noteiks galējo izvēli.

To 2024.gadā veiks ECB Vadības padome.

Sešus no septiņiem dizaina piedāvājumiem radījusi Dizaina konsultatīvā grupa (TGA), ko veido ECB 2021.gada decembrī izvēlētie eksperti, un dizainu izvēlējās no 29 sākotnēji iesniegtajiem variantiem. Pēc tam bankas padome nolēma pievienot vēl vienu variantu – “Eiropas kultūra” – lai stiprinātu Eiropas identitāti. TGA dots uzdevums radīt dizainu katram motīvam, izceļot to mērķi un motivāciju.

Grupai jāstrādā īpaši rūpīgi, lai, izvēloties tematus vai attēlojamās personas, izvairītos no nacionālo jūtu aizskaršanas. Tādējādi dabas motīvi, piemēram, upes vai putnus, izvēlēti, lai simbolizētu robežu neeasamību un Eiropas valstu saikni.

Putni palika aiz svītras pirmajā eiro banknošu dizaina konkursā 2002.gadā. Lai gan uz banknotēm nav atrodami ne ērgļi, ne dūjas, un 50 eiro banknotes atstāta vieta pūcei – putnam, ar kuru Lagarda sevi salīdzināja savā otrajā preses konferencē.

Piedāvātie motīvi solās būt izaicinājums dizaineriem.

Piemēram, par tēmu “Eiropas vērtības dabā” ECB atzinusi, ka šo abstrakto, tomēr ārkārtīgi svarīgo konceptu izteikšana vizuāli prasīs maģisku pieskārienu. ECB eskpertu grupa arī brīdinājusi, ka septītais ierosinājums – “Mūsu Eiropa un mēs” – var radīt nesaprašanos, jo var dot mājienu par domu, ka Eiropa ir vienota kultūras identitāte.

Lasiet arī: Itālijā valda sašutums par ECB plānoto procentlikmju celšanu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas