Itālijā valda sašutums par ECB plānoto procentlikmju celšanu

Itālijas premjerministre Džordžija Meloni (Giorgia Meloni) kritizējusi Eiropas Centrālo banku (ECB) par atkārtotu aizdevumu procentu likmju celšanu, raksta Politico.

Meloni norādījusi, ka “ārstēšana” šajā gadījumā ir sliktāka par “kaiti”.

ECB jūnijā palielināja bāzes procentlikmi līdz augstākajam līmenim pēdējo 20 gadu laikā. Iepriekš tā tik augsta bijusi 2001.gada maijā, un tiek apsvērta arī tālāka procentu likmju celšana nākammēnes.

Uzrunājot Itālijas parlamentu, Meloni nosauca inflāciju par “naidpilnu slēpto nodokli”. Premjerministre sacīja, ka ir pareizi izlēmīgi cīnīties ar inflāciju, tomēr ECB vienkāršotā pieeja, ceļot procentu likmes, nešķiet pareizais ceļš: “Nedrīkst aizmirst par risku, ka

nepārtraukta procentu likmju paaugstināšana ir zāles, kas nodara lielāku ļaunumu nekā pati kaite.”

Vairāki Meloni valdības locekļi kritiski reaģējuši uz ECB prezidentes Kristīnes Lagardas (Christine Lagarde) otrdienas, 27.jūnija, paziņojumu, ka procentu likmes, visticamāk, turpinās kāpt.

Meloni vietnieks, Itālijas satiksmes ministrs Mateo Salvini (Matteo Salvini) nodēvējis lēmumu par bezjēdzīgu un kaitniecisku. Viņš sacīja: “Vai Lagardai ir hipoteārais aizņēmums ar mainīgu procentu likmi? Vai zināt, cik ļoti palielinās maksājumi? Kurš ir ieguvējs no šiem absurdajiem lēmumiem?” Salvini arī piebilda, ka meklēs iespēju tikties ar Itālijas pārstāvi ECB valdē.

Itālijas ārlietu ministrs Antonio Tadžani (Antonio Tajani) norādīja, ka Lagardas paziņojums viņu sarūgtinājis un viņš nepiekrīt šim lēmumam. “Nedomāju, ka procentu likmju celšana vedīs mūs izaugsmes virzienā.”

Lasiet arī: ECB palielina bāzes procentlikmi līdz 4%

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas