EP aicina Azerbaidžānas amatpersonām piemērot sankcijas Kalnu Karabahas dēļ

Nosodot Azerbaidžānas vardarbīgo ofensīvu Kalnu Karabahā, Eiropas Parlamenta (EP) deputāti aicina noteikt Eiropas Savienības (ES) sankcijas pret atbildīgajām personām un pārskatīt kopējās attiecības ar Baku.

Ceturtdien, 5. oktobrī, pieņemtajā rezolūcijā parlaments stingri nosodīja Azerbaidžānas “iepriekš plānoto un nepamatoto” militāro uzbrukumu Kalnu Karabahai 19.septembrī, kas, pēc EP deputātu domām, ir rupjš starptautisko tiesību un cilvēktiesību pārkāpums, kā arī nepārprotams iepriekš paziņotā pamiera pārkāpums.

Kopš Azerbaidžānas ofensīvas vairāk nekā 100 000 armēņu bijuši spiesti bēgt no savu senču zemes. EP deputāti saka, ka šī situācija ir traktējama kā etniskā tīrīšana, un stingri nosoda draudus un vardarbības aktus, ko Azerbaidžānas karaspēks veic pret Kalnu Karabahas iedzīvotājiem.

Deputāti arī aicina ES un dalībvalstis nekavējoties sniegt vajadzīgo palīdzību Armēnijai, lai tā varētu tikt galā ar bēgļu pieplūdumu no Kalnu Karabahas un no tā izrietošo humanitāro krīzi.

Parlaments, sašutis par Azerbaidžānas uzbrukumu, aicina ES pieņemt mērķtiecīgas sankcijas pret valdības amatpersonām Baku, kas ir atbildīgas par vairākiem pamiera pārkāpumiem un cilvēktiesību pārkāpumiem Kalnu Karabahā. Atgādinot Azerbaidžānai, ka tā ir pilnībā atbildīga par visu anklāvā esošo cilvēku drošību un labklājību, EP deputāti pieprasa izmeklēt Azerbaidžānas karaspēka izdarītos pārkāpumus, kas varētu būt kara noziegumi.

Paužot nopietnas bažas par Azerbaidžānas prezidenta Ilhama Alijeva un citu Azerbaidžānas amatpersonu izteikumiem, kas apdraud Armēnijas teritoriālo integritāti, EP deputāti brīdina Baku atturēties no jebkādām militārām avantūrām un aicina Azerbaidžānas sabiedroto Turciju atturēt Azerbaidžānu no šādām darbībām.

Parlaments aicina ES visaptveroši pārskatīt attiecības ar Baku. Deputāti uzskata, ka “stratēģiska partnerība” ar valsti, kas klaji pārkāpj starptautiskās tiesības un starptautiskās saistības un kurā valda satraucoša situācija cilvēktiesību jomā, nav savienojama ar ES ārpolitikas mērķiem. Viņi mudina ES apturēt jebkādas sarunas par atjaunotu partnerattiecību nolīgumu, un, ja situācija neuzlabojas, apsvērt iespēju apturēt nolīgumu ar Azerbaidžānu par vīzu atvieglotu izsniegšanu.

Parlaments arī aicina ES samazināt savu atkarību no Azerbaidžānas gāzes eksporta un gadījumā, ja notiktu militāra agresija vai būtiski hibrīduzbrukumi pret Armēniju, pilnībā apturēt naftas un gāzes importu no Azerbaidžānas.

Lasiet arī: Ziņas par “sankciju subjektiem” būs publiski pieejamas UR

Rezolūciju pieņēma ar 491 balsīm par, deviņām pret un 36 atturoties, informē EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas