Erdogans iesniedz Zviedrijas pieteikumu NATO ratifikācijai parlamentā

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans (Recep Tayyip Erdogan) pirmdien, 23.oktobrī, iesniedza parlamentam ratifikācijai likumprojektu, kas apstiprina Zviedrijas pieteikumu dalībai NATO, paziņoja viņa birojs. Stokholma šo soli vērtē atzinīgi, jo tas paver tai ceļu uz pievienošanos Rietumu aizsardzības aliansei, ziņo Reuters.

“Protokolu par Zviedrijas pievienošanos NATO 2023.gada 23.oktobrī parakstīja prezidents Redžeps Tajips Erdogans, un tas tika nodots Turcijas Lielajai Nacionālajai asamblejai,” prezidentūra paziņoja vietnē X (iepriekš Twitter), neprecizējot sīkāk.

Zviedrijas premjerministrs Ulfs Kristersons (Ulf Kristersson) atzinīgi novērtēja Erdogana soli, vietnē X norādot, ka tagad šī jautājuma risināšana ir parlamenta ziņā.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs (Jens Stoltenberg) sacīja, ka

cer uz “ātru balsojumu” Turcijas parlamentā un Zviedrijas kā sabiedrotās drīzu uzņemšanu.

Kā ziņo kāds Eiropas diplomāts, Stoltenbergs notā NATO dalībvalstīm norādīja, ka Zviedrija varētu pievienoties aliansei gaidāmajā ārlietu ministru sanāksmē 28. un 29.novembrī.

Arī Ungārijas parlamenta ratifikācija ir nepieciešama, lai Zviedrija varētu pievienoties NATO. Zviedrijas ārlietu ministrs Tobiass Billstroms (Tobias Billstrom) sacīja ziņu aģentūrai TT, ka Ungārija, paužot vēlmi nebūt pēdējai šajā procesā, varētu sekot Turcijas ratifikācijai, ņemot vērā, ka Turcija ir šo procesu uzsākusi.

Zviedrija un Somija pagājušajā gadā iesniedza pieteikumu par pievienošanos NATO pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā. Somijas dalība tika apstiprināta aprīlī, tādējādi vēsturiski paplašinot aliansi, bet Zviedrijas pieteikumu apturēja Turcija un Ungārija.

Turcija sākotnēji aizkavēja Zviedrijas pieteikumu dalībai NATO, jo tā izvirzīja apsūdzības, ka Zviedrija, izmitinājusi personas, kuras Turcija uzskata par teroristu grupējumu, t.i., Kurdistānas Strādnieku partijas (PKK) biedrus. Turcijas amatpersonas vairākkārt norādījušas, ka Stokholmai ir jāveic konkrētāki pasākumi, lai apspiestu aizliegtos PKK kaujiniekus.

Lasiet arī: Baltijas jūrā bojāts Igaunijas – Zviedrijas sakaru kabelis

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas