ES atpaliek no grafika munīcijas piegādē Ukrainai

Eiropas Savienība (ES) ir veikusi tikai 30% no plānotajām munīcijas piegādēm Ukrainai, lai gan pagājusi jau vairāk nekā puse no tam paredzētā termiņa, vēsta ziņu aģentūra Bloomberg.

Aģentūra, atsaucoties uz informētiem avotiem, ziņoja, ka Eiropas Savienība atpaliek no saviem plāniem

līdz martam piegādāt Ukrainai vienu miljonu artilērijas šāviņu.

ES ir solījusi sagādāt Ukrainai artilērijas munīciju 12 mēnešu laikā, vispirms izmantojot esošos krājumus, bet pēc tam – slēdzot kopīgus iepirkuma līgumus un palielinot rūpniecības jaudu. Taču pagājusi jau vairāk nekā puse no šī termiņa, bet izpildīti tikai 30% no plāna, un, ņemot vērā līdz šim noslēgto līgumu apjomu, pastāv risks, ka mērķis netiks sasniegts, raksta Bloomberg.

Informēti avoti norāda, ka vairākas ES dalībvalstis ir privāti lūgušas bloka ārpolitikas nodaļu pagarināt termiņu. ASV, kas 2024.gadā vēlas palielināt savu ražošanu līdz aptuveni miljonam šāviņu gadā, ir mudinājušas ES pastiprināt centienus.

Bloomberg norāda, ka arī konflikts starp Izraēlu un palestīniešu kaujinieku grupējumu Hamās rada papildu riskus ieroču piegādēm Ukrainai. Lai gan Izraēlas un Ukrainas munīcijas vajadzības šobrīd īpaši nesakrīt, pat neliela 155 milimetru artilērijas lādiņu skaita novirzīšana no Kijivas – ja tie būtu nepieciešami Izraēlai – būtu nozīmīga, ja to daudzums ir tik ierobežots, ziņo Bloomberg.

Pēc Izraēlas un Hamās kara sākuma Pentagons plāno nodot Izraēlai desmitiem tūkstošus 155 milimetru artilērijas šāviņu, kas pirms vairākiem mēnešiem tika atzīmēti kā paredzēti Ukrainai no ASV ārkārtas krājumiem.

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Lasiet arī: Izraēlas ārlietu ministrs noraida pamieru Gazas joslā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas