ES klimata pārmaiņu monitoringa dati liecina, ka 2024.gada vasara bija līdz šim karstākā

Šī gada ziemeļu puslodes vasara no jūnija līdz augustam bija viskarstākā līdz šim reģistrētajā vēsturē, pārsniedzot pagājušā gada temperatūru, piektdien, 6.septembrī, savā ikmēneša ziņojumā paziņoja Eiropas Savienības Klimata pārmaiņu uzraudzības dienests “Copernicus” (C3S), uzsverot globālās sasilšanas pieaugošo ietekmi, ziņo “Reuters”.

Lielais karstums palielina varbūtību, ka 2024.gads pārspēs 2023.gadu kā līdz šim vissiltākais gads uz planētas.

Šogad vidējā temperatūra pasaulē līdz šim ir bijusi par 0,7 grādiem augstāka par 1991.-2020.gada vidējo rādītāju, kas ir augstākais reģistrētais rādītājs. 

“Pēdējo trīs mēnešu laikā 2024.gadā pasaulē ir pieredzēts karstākais jūnijs un augusts, karstākā diena un karstākā ziemeļu puslodes vasara,” sacīja C3S. Ja valstis steidzami nesamazinās planētas sasilšanu veicinošās emisijas, ekstrēmi laikapstākļi “kļūs tikai intensīvāki”, teikts ziņojumā.

Siltumnīcefekta gāzu emisijas no fosilā kurināmā dedzināšanas ir galvenais klimata pārmaiņu cēlonis. Planētas klimata pārmaiņas šovasar arī veicināja katastrofas, apstiprinājuši zinātnieki.

Šovasar klimata katastrofu vidū bija spēcīgi plūdi Sudānā, kas skāra vairāk nekā 300 000 cilvēku un izraisīja holēru, klimata pārmaiņu izraisīts sausums Sicīlijā un Sardīnijā, kā arī taifūns “Gaemi”, kas izpostīja Filipīnas, Taivānu un Ķīnu, nogalinot vairāk nekā 100 cilvēku.

Cilvēka izraisītās klimata pārmaiņas un dabas parādība “El Ninjo”, kas sasilda Klusā okeāna austrumu daļas virszemes ūdeņus, šogad izraisīja rekordaugstu globālo temperatūru.

“Copernicus” norādīja, ka pagājušajā mēnesī Klusā okeāna ekvatoriālajā daļā temperatūra bija zemāka par vidējo, kas liecina par pāreju uz “La Ninja”, kas ir “El Nino” vēsākā pretējā cikliskā parādība.

Taču tas nenovērsa neparasti augsto globālo jūras virsmas temperatūru visā pasaulē – vidējā temperatūra augustā bija augstāka nekā tajā pašā mēnesī jebkurā citā gadā, izņemot 2023.gadu.

Lasiet arī: Brīvdienas būs siltas un saulainas

Lasiet arī: BNN pēta | Kas patiesībā notiek ar Lietuvas bumbu patvertnēm

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas