ES Šarls Mišels atbalsta Palestīnas valsts atzīšanu

Lai gan Eiropas valstu valdības joprojām nav vienisprātis par to, kad un vai vispār atzīt Palestīnas valsts statusu, Eiropadomes priekšsēdētājs Šarls Mišels (Charles Michel) paziņoja, ka atbalstītu divu valstu risinājumu un soli atzīt Palestīnas valsti, otrdien, 28.maijā, ziņo “Politico”.

“Taču šai valstij ir jābūt dzīvotspējīgai. Tāpēc es domāju, ka vislabākā būtu saskaņota pieeja ar Eiropas Savienību (ES) un trešajām valstīm,” viņš teica, piebilstot, ka atzīšanai vajadzētu būt kā līdzeklim, lai ES varētu pieprasīt “svarīgus soļus reformu ziņā”.

Līdz šim dalībvalstis ir bijušas vienisprātis par uguns pārtraukšanu un “Hamās” turēto Izraēlas ķīlnieku atbrīvošanu, kā arī visas ir aicinājušas sniegt lielāku humāno palīdzību piekrastes anklāvam un nodrošināt, ka visas puses ievēro starptautiskās tiesības.

Tomēr Eiropas līderu domas par Palestīnas valsts statusa atzīšanu dalās.

Nesen to atzina Spānija, Īrija un Norvēģija, tādējādi izraisot Izraēlas dusmas. Zviedrija iepriekš bija vienīgā ES dalībvalsts, kas atzina Palestīnu, lai gan Bulgārija, Kipra, Čehija, Ungārija, Malta, Rumānija, Polija, Slovākija un Ungārija to izdarīja pirms pievienošanās ES.

ES ārpolitikas vadītājs Žuzeps Borels (Josep Borrell) pagājušajā nedēļa paziņoja, ka “Palestīnas valsts atzīšana nav dāvana “Hamās”, gluži pretēji,” tas stiprinātu Palestīniešu pašpārvaldi, un ka atzīšanas mērķis ir atbalstīt to palestīniešu sabiedrības daļu, ar kuru sadarbojas ES.

Eiropadomes priekšsēdētājs Šarls Mišels, iepriekš ir saņēmis ES valstu kritiku par ES ārpolitikas jautājumu pārspīlēšanu, pirms dalībvalstis ir panākušas vienprātību, piemēram, par Ukrainas pievienošanās termiņiem, saskaras ar iekšējām nesaskaņām Beļģijā par Palestīnas atzīšanu pirms 4.jūnijā gaidāmajām parlamenta vēlēšanām.

Beļģija, kas ir ES Padomes prezidējošā valsts, cenšas panākt vienprātību starp 27 ES valstīm

Palestīnas valsts atzīšanā. Pirms pirmdienas ārlietu ministru sanāksmes izplatītajā neoficiālajā dokumentā ir ierosināts pirms saskaņotas atzīšanas veikt provizoriskus pasākumus.

“Tā kā Palestīnu kā valsti var atzīt tikai vienu reizi, mēs uzskatām, ka atzīšanai jānotiek laikā, kad tam būs maksimāli pozitīva ietekme uz ilgstošu mieru reģionā,” teikts dokumentā.

Lasiet arī: Netanjahu Rafahas triecienu dēvē par “traģisku kļūdu”, pasaulē izskanot sašutumam; ES apsver sankcijas Izraēlai

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas