G20 samitā aicina uz mieru, taču izvairās nosodīt Krieviju par karu Ukrainā

G20 samits Deli, Indijā noslēdzās svētdien, 10.septembrī, ar vienprātīgu deklarāciju, kurā izvairījās skaidri nosodīt Krievijas rīcību Ukrainā, bet uzsvēra, ka svarīgi atturēties no spēka izmantošanas, lai sagrābtu teritoriju, ziņo Reuters.

Vienprātība par vadītāju deklarāciju bija pārsteigums, jo vadītāju starpā bija dziļas domstarpības par Ukrainas konfliktu. Rietumvalstis deklarācijā vēlējās stingri nosodīt Krieviju, savukārt citas valstis vēlējās koncentrēties uz ekonomiskiem jautājumiem.

Deklarācijā visas valstis tika aicinātas ievērot starptautisko tiesību principus, tostarp teritoriālo integritāti un suverenitāti, starptautiskās humanitārās tiesības un daudzpusējo miera un stabilitātes sistēmu.

Ukrainas Ārlietu ministrija pauda neapmierinātību ar G20 līderu deklarāciju.

Vācijas kanclers Olafs Šolcs (Olaf Scholz) uzskatīja, ka deklarācija skaidri pauda nostāju par Krievijas karu Ukrainā un atbalsta valstu teritoriālo integritāti bez vardarbības. Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks (Rishi Sunak) atzinīgi novērtēja deklarācijā pausto stingro formulējumu, kurā nosodīts Krievijas nelikumīgais karš Ukrainā.

Krievija, ko pārstāvēja ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, iepriekš draudēja bloķēt deklarāciju, ja tā nesakritīs ar Maskavas nostāju Ukrainas un citos jautājumos, tomēr tūlītējas reakcijas nebija. 

Indijas G20 prezidentūras laikā atšķirīgie viedokļi par Ukrainas konfliktu traucēja panākt vienošanos par jebkādu paziņojumu ministru sanāksmēs. “Bija atšķirīgi viedokļi un intereses,

taču mums izdevās rast kopsaucēju visos jautājumos,”

Indijas ārlietu ministrs sacīja preses konferencē, piebilstot, ka Ķīna, kas ir Krievijas galvenais sabiedrotais, atbalsta G20 deklarācijas iznākumu.

Deklarācijā tika aplūkota arī parādu neaizsargātība valstīs ar zemiem un vidējiem ienākumiem, neprecizējot jaunu rīcības plānu. Tā atbalstīja daudzpusējo attīstības banku stiprināšanu un reformēšanu un apstiprināja stingrākus kriptovalūtas noteikumus. G20 atzina, ka enerģētikas pārejai ir nepieciešams četru triljonu ASV dolāru finansējums gadā, uzsverot, ka ir jāpaātrina “pakāpeniska ogļu enerģijas samazināšana” atbilstoši valstu apstākļiem un taisnīgai pārejai. Deklarācijā pausts arī aicinājums īstenot iniciatīvu par

drošu graudu, pārtikas un minerālmēslu plūsmu no Ukrainas un Krievijas.

Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins (Xi Jinping) izlaida samitu, savā vietā nosūtot premjerministru Li Cjanu (Li Qiang), Krieviju pārstāvēja Sergejs Lavrovs. Sanāksmē piedalījās ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden), Olafs Šolcs, Riši Sunaks, Francijas prezidents Emanuels Makrons (Emmanuel Macron), Saūda Arābijas pārstāvis Mohameds bin Salmans (Mohammed Bin Salman) un Japānas pārstāvis Fumio Kišida, kā arī citi valtu pārstāvji.

Lasiet arī: Krievijas reģionālajās vēlēšanās Putins guvis pārliecinošu pārsvaru; acīmredzama rezultātu viltošana

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas