Krievijas reģionālajās vēlēšanās Putins guvis pārliecinošu pārsvaru; acīmredzama rezultātu viltošana

Krievijā svētdien, 10.septembrī, noslēdzās reģionālās un pašvaldību vēlēšanas, tostarp anektētajos Ukrainas reģionos, palielinot atbalstu prezidentam Vladimiram Putinam, neraugoties uz apsūdzībām par manipulācijām ar balsojumiem un iebildumiem no Eiropas Padomes un Kijivas puses, kas to uzskata par starptautisko tiesību pārkāpumu un nelikumīgiem centieniem nostiprināt Maskavas varu Ukrainas teritorijās, vēsta Reuters.

Vēlēšanas visā Krievijā, tostarp anektētajos reģionos, nostiprināja Putina partijas Vienotā Krievija varu, parādot Putinu kā stabilu, politisku figūru, taču vēlēšanu konkurence reģionos bija minimāla, jo varas iestādes aizliedza izvirzīt spēcīgus kandidātus, tostarp opozīcijas pārstāvjus.

Par ārvalstu aģentu dēvētās vēlētāju tiesību grupas Golos līdzpriekšsēdētājs Staņislavs Andrejčuks apgalvojis, ka acīmredzami notikusi balsu viltošana, tiekot iebiedēti opozīcijas kandidāti un ka “šīs nav īstas vēlēšanas”.

Taču Kremlis apgalvojot, ka Putins ir populārs un vēlēšanas ir godīgas.

Visi nozīmīgākie politiskie spēki Krievijā, tostarp “fiktīvās” opozīcijas partijas, ir lielā mērā lojāli Putinam un viņa karam Ukrainā. Vienotā Krievija uzvarēja visās reģionu gubernatoru vēlēšanās. Ietekmīgais Maskavas mērs Sergejs Sobjaņins, tuvs Putina sabiedrotais, uzvarēja ar vairāk nekā 75% balsu. Kremļa kritiķi apgalvo, ka vēlēšanas Maskavā ir viltotas elektroniskās balsošanas sistēmas dēļ, kuru nevarot pārbaudīt. Līdzīgas sistēmas ir arī citos Krievijas reģionos.

Kremļa atbalstītie kandidāti uzvarēja vēlēšanās četros strīdīgos Ukrainas reģionos, tostarp Doneckā, Zaporižjā, Hersonā un Luhanskā, ko Krievija anektēja pagājušajā gadā. Lielākā daļa valstu šos reģionus uzskata par Ukrainas daļu, un Japānas ārlietu ministrs nosauca

Krievijas vēlēšanas šajās teritorijās par nepieņemamām.

Vēlēšanu rezultāti nodrošināja pilnu pilnvaru termiņu Kremļa izvēlētajiem gubernatoriem šajās teritorijās.

Lasiet arī: Kremlis: ASV ir atbildīga par apdraudējumu veselībai, nododot Kijivai šāviņus ar noplicinātu urānu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas