Gada sākumā Latvijā būtiski aktivizējās uzņēmējdarbība

Šogad pirmajos trijos mēnešos Latvijā tika reģistrēti 2574 jauni uzņēmumi, kas ir par 16,2% vairāk nekā 2022.gada pirmajā ceturksnī, liecina Lursoft informācija.

Vienlaikus 2023.gada pirmajā ceturksnī tika likvidēti 2009 uzņēmumi, kas nozīmē, ka faktiskais uzņēmumu skaits Latvijā šā gada pirmajā ceturksnī ir audzis par 565. Lursoft norāda, ka pēdējos septiņus gadus valstī bijusi vērojama negatīva tendence – jauno uzņēmumu bijis mazāk nekā likvidēto.

Šogad martā reģistrēti 908 jauni uzņēmumi, liecina Lursoft dati. Pagājušajā mēnesī reģistrēto jauno uzņēmumu kopējais pamatkapitāls bijis otrs mazākais rādītājs kopš 2020.gada aprīļa.

Martā reģistrēto uzņēmumu kopējais pamatkapitāls bija vien 2,18 miljoni eiro.

Pēdējo trīs gadu periodā vēl mazāks tas bija tikai šogad janvārī – 1,87 miljoni eiro.

Šogad martā reģistrētas 813 sabiedrības ar ierobežotu atbildību, 84 individuālie komersanti, četras ārvalstu komersantu filiāles, trīs zemnieku saimniecības, trīs pilnsabiedrības un viena akciju sabiedrība. Lursoft norāda, ka 60% no visām pagājušajā mēnesī reģistrētajām sabiedrībām ar ierobežotu atbildību ir mazkapitāla, no tām vairāk nekā trešdaļai pamatkapitāls ir viens eiro.

Starp pagājušajā mēnesī reģistrētajiem jaunajiem uzņēmumiem lielākais pamatkapitāls ir SIA xpate Links dibinātajam SIA Links Investments, kura reģistrētais un apmaksātais pamatkapitāls ir 518 800 eiro. Lursoft pieejamā informācija rāda, ka vēl bez Links Investments tā īpašniekam pieder arī pagājušā gada maijā reģistrētā holdinga SIA x22 daļas. Tas savukārt pērn vasarā reģistrējis finanšu pakalpojumu nozarē strādājošo SIA xpate. Visu iepriekšminēto uzņēmumu patiesais labuma guvējs ir Mihails Šafro.

Lursoft izpētījis, ka patiesā labuma guvēja statuss Šafro šobrīd reģistrēts deviņās SIA, kā arī vienā ārvalstu komersanta filiālē. Vairums no šiem uzņēmumiem reģistrēti salīdzinoši nesen, līdz ar to vēl nav pieejami to pirmie gada pārskatu.

Otrs lielākais pamatkapitāls starp visiem martā reģistrētajiem uzņēmumiem bijis SIA Dynamic Developments DD no Salaspils. Uzņēmuma četri kapitāldaļu īpašnieki – fiziskas personas – jaunreģistrētā uzņēmuma pamatkapitālā kopā ieguldījuši 100 000 eiro. No visiem Dynamic Developments DD kapitāldaļu īpašniekiem iepriekš vien Amandai Apsītei nav piederējušas daļas citos uzņēmumos. Pārējiem – Denisam Danielam Bertrānam, Leldei Bertrandei un Dzintaram Smirnovam – jau iepriekš bijusi saistība ar citiem uzņēmumiem.

Lursoft informē, ka desmit lielākie martā reģistrētie uzņēmumi ir Links Investments ar pamatkapitālu 518 800 eiro, Dynamic Developments DD ar 100 000 eiro, Valmieras Betons – 70 000 eiro, SIA Sudrablīnis holdings – 40 000 eiro, SIA Pilates Story – 38 000 eiro, AS Electrify H2 – 35 000 eiro, SIA Juretana – 20 000 eiro, SIA Levelpath Latvia – 20 000 eiro, SIA ABC Trans – 18 500 eiro, SIA LuGuRu – 15 000 eiro.

Pēc “Lursoft” aprēķiniem, 45,1% no visiem pagājušā mēnesī reģistrēto uzņēmumu dalībniekiem jau iepriekš piederējušas kapitāldaļas kādā no Latvijā reģistrētajiem uzņēmumiem.

Vienīgā akciju sabiedrība, kas reģistrēta martā, ir Electrify H2. Uzņēmuma vienīgais akcionārs ir SIA Electrify, bet patiesie labuma guvēji – Kristaps Dambis un Aigars Dancis. Vēl bez jaunreģistrētās akciju sabiedrības Electrify pieder arī SIA Electrify Rent, kā arī tas kopā ar SIA Universāls LTD izveidojis pilnsabiedrību Universals Electrify.

Electrify ir elektrisko transportlīdzekļu ražotājs,

kas sniedz arī pakalpojumus uzlādes infrastruktūras projektēšanā, uzstādīšanā un salāgošanā ar elektrotransportu.

Piemēram, 2021.gadā Electrify īstenoja AS Liepājas autobusu parks pasūtījumu par deviņu elektrisku mikroautobusu ražošanu un piegādi. Togad uzņēmuma apgrozījums sasniedza 1,64 miljonus eiro, peļņa – 0,53 miljonus eiro. Uzņēmumam šobrīd reģistrētas četras struktūrvienības – interneta vietne electricbus.lv, ražotne, tirdzniecības vieta un birojs.

Lursoft izziņas informācija rāda, ka Rīgā reģistrēti 47% no visiem martā reģistrētajiem uzņēmumiem. Vairāk nekā 100 jaunu uzņēmumu pagājušajā mēnesī reģistrēti arī Pierīgā (138) un Vidzemē (110).

Jauni uzņēmumi pagājušajā mēnesī reģistrēti visās Latvijas pašvaldībās.

No visiem martā reģistrētajiem uzņēmumiem 12% ir ārvalstu kapitāls. Pašvaldības, kurās šogad martā reģistrēts visvairāk jaunu uzņēmumu ir Rīga (427), Ogres novads (37), Jūrmala (32), Mārupes novads (26), Jelgava (25).

Lasiet arī: Uzņēmēju organizācijas prasa valdībai nomainīt CFLA vadību un FM ierēdņus

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas