Gazas pamiers neskaidrs; Izraēla turpina Rafahas operāciju un paziņo, ka tā kontrolē Rafahas robežšķērsošanas punktu

Palestīniešu kaujinieku grupējums “Hamās” pirmdien piekrita starpnieku priekšlikumam par uguns pārtraukšanu Gazā, taču Izraēla paziņoja, ka nosacījumi “tālu no Izraēlas pamatprasībām”, taču sarunas tiks turpinātas, un Izraēlas militārie spēki veica gaisa triecienus Rafahā, pie robežas ar Ēģipti, pēc tam, kad bija brīdinājuši palestīniešus evakuēt pilsētas austrumu daļas, otrdien, 8.maijā, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Nakts laikā Izraēlas bruņotie spēki (IDF) jau ir pārņēmuši kontroli pār Rafahas robežšķērsošanas punktu, ziņoja Izraēlas amatpersona, pēc tam, kad IDF paziņoja par “mērķtiecīgiem triecieniem” pret “Hamās” Rafahas austrumu daļā.

Vēlā pirmdienā Netanjahu birojs paziņoja, ka, lai gan nepiekrīt “Hamās” apstiprinātajam priekšlikumam, tā turpinās sarunas,

lai “panāktu vienošanos ar Izraēlai pieņemamiem nosacījumiem”.

Vienlaikus paziņojumā tika norādīts, ka Izraēlas kara kabinets ir nolēmis turpināt Rafahas operāciju, lai “veiktu militāru spiedienu uz “Hamās” un tādējādi veicinātu kara mērķu sasniegšanu: ķīlnieku atbrīvošanu, iznīcinātu “Hamās” militārās un pārvaldes spējas un nodrošinātu, ka Gazas josla nākotnē neradīs draudus Izraēlai”.

Kataras Ārlietu ministrija paziņoja, ka tās delegācija otrdien dosies uz Kairu, lai atsāktu netiešās sarunas starp Izraēlu un “Hamās”.

Grupējums īsā paziņojumā norādīja, ka tā vadītājs Ismails Hanija ir informējis Kataras un Ēģiptes starpniekus par to, ka “apstiprina viņu priekšlikumu attiecībā uz pamiera vienošanos”.

Augsta palestīniešu amatpersona, kas ir iepazinusies ar šo priekšlikumu, pastāstīja BBC, ka “Hamās” ir piekritis izbeigt “naidīgas darbības uz visiem laikiem”, ja vienošanās nosacījumi tiks izpildīti.

Šī frāze norādīja, ka grupējums, iespējams, apsver iespēju izbeigt bruņoto cīņu, proti, noslēgt vienošanos par pamieru divos posmos, no kuriem katrs varētu ilgt 42 dienas, kā norādīja amatpersona. Pirmajā posmā tiktu atbrīvoti atsevišķi ķīlnieki, Izraēlas karaspēks Gazas joslā paliktu 11 dienas, bet sāktu demontēt tās militāros objektus, atkāptos no galvenā ziemeļu-dienvidu ceļa un piekrastes ceļa, 11 dienu perioda beigās pārvietotie palestīnieši varētu atgriezties teritorijas ziemeļos.

Otrais posms noslēgtos ar “ilgstošu miera periodu” un Gazas blokādes pilnīgu pārtraukšanu, norādīja amatpersona.

ASV Valsts departamenta preses pārstāvis Metjū Millers (Matthew Miller) žurnālistiem sacīja, ka ASV, kas kopā ar Kataru un Ēģipti cenšas panākt vienošanos, izskata “Hamās” atbildi, “apspriež to ar partneriem”, piebilstot, ka vienošanās ir “absolūti sasniedzama”.

Saskaņā ar “Hamās” vadītās Veselības ministrijas datiem Izraēlas militārās kampaņas laikā Gazā ir nogalināti vairāk nekā 34 700 cilvēku, ko izraisīja “Hamās” 7.oktobra uzbrukumi, kuros tika nogalināti 1 200 cilvēki un vairāk nekā 250 tika paņemti ķīlniekos.

Lasiet arī: Nedēļa Lietuvā | deputātam Žemaitaitim atņem mandātu; Lietuvas līderi sola atgriezt Ukrainā militāra vecuma vīriešus

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas