Gruzijā izcēlušies plaši protesti pret jauno likumprojektu

Gruzijā izcēlušies protesti un sadursmes ar policiju pēc tam, kad parlaments ir devis sākotnējo apstiprinājumu likumprojektam par «ārvalstu aģentiem», raksta ziņu aģentūra Reuters.

Likumprojekta kritiķi norāda, ka tas paver ceļu autoritārai varai. Ja likums tiks pieņemts, tas paredzēs, ka jebkurai organizācijai, kas saņem vairāk nekā 20% sava finansējuma no ārvalstīm, būs jāreģistrējas «ārvalstu aģentu» reģistrā. Pretējā gadījumā organizācija tiks sodīta.

Policija Tbilisi centrā izmantoja ūdensmetējus un asaru gāzi, lai izklīdinātu tūkstošiem cilvēku lielo demostrāciju.

Protestētāji bažījās, ka jaunais likumprojekts ietekmēs Dienvidkaukāza valsts izredzes kļūt par Eiropas Savienības dalībvalsti. Gruzijas prezidente Salome Zurabišvili, kura izmantos veto tiesības, ja likumprojekts nonāks uz viņas galda, norādīja, ka ir protestētāju pusē. Prezidente šobrīd atrodas oficiālā vizītē ASV, un video uzrunā sacīja:

«Jūs esat brīvā Gruzija. Gruzija, kas redz savu nākotni rietumos, un neļaus nevienam šo nākotni atņemt. Nevienam nav vajadzīgs šis likums… Ikviens, kas balsojis par šo likumu, ir pārkāpis konstitūciju.»

Tiesa, parlaments var atcelt prezidentes veto.

Protestētāji naidīgi izturējās pret policiju, kas pēc vardarbības uzliesmošanas izmantoja asaru gāzi, lai izklīdinātu pūli. Policijas virzienā raidīti akmeņi un vismaz trīs degbumbas.

Viens no protestētājiem, 30 gadus vecais Demetrs Šanšiašvili sacīja: «Es atnācu, jo zinu, ka mana valsts iederas Eiropā, bet mūsu valdība to nesaprot. Mēs esam šeit, lai sargātu savu valsti, jo mēs nevēlamies atkal kļūt par daļu no Krievijas.»

Dažiem no protestētājiem līdzi bija Gruzijas, Eiropas Savienības un ASV karogi, un viņi izkliedza saukļus «Nē krievu likumiem!» un «Jūs esat krievi!», attiecinot to uz politiķiem parlamenta ēkā. Daudzi Gruzijas iedzīvotāji Krieviju uztver kā ienaidnieku.

Valdošā partija, kura norāda, ka vēlas Gruzijas iestāšanos Eiropas Savienībā, apvainojusi likumprojekta pretiniekus par vēršanos pret Gruzijas Pareizticīgo baznīcu, kas ir viena no ietekmīgākajām institūcijām valstī. Savukārt likumprojekta izskatīšanas laikā pirmdien, 6.martā, izcēlies kautiņš parlamentāriešu starpā.

Lasiet arī: Kopš mobilizācijas izsludināšanas Gruzijā ieradušies 700 000 Krievijas pilsoņu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas