Igaunijā būvniecības izmaksas samazinās, bet pārlieka optimisma nav

Igaunijas nekustamo īpašumu tirgus atdzišana un joprojām augstās būvniecības izmaksas liek attīstītājiem piesardzīgi lūkoties tuvākajā nākotnē, raksta Igaunijas medijs ERR News.

Merko Estonia vadītājs Ivo Volkovs (Ivo Volkov) norādīja, ka galvenais būvniecības izmaksu pieauguma iemesls bija metāla cena. Tomēr, lai gan atsevišķas būvmateriālu kategorijas kļuvušas lētākas, būvniecība kopumā joprojām ir dārga. Volkovs Igaunijas televīzijas raidījumam Aktuaalne kaamera sacīja: «Ir jūtams spiediens jautājumā par algām, un arī enerģijas cenas ir augstas. Pat ja būvmateriālu cenu kāpums tagad apstāsies, man ir aizdomas, ka citi komponenti neļaus izmaksām krist. Neredzu iemeslu, kādēļ būvniecības cenām būtu jāpaliek zem inflācijas līmeņa, kas šim gadam tiek prognozēts ap 10% apmērā.»

Volkovs pastāstīja, ka šobrīd klientiem ir mazāk līdzekļu un līdz ar to tiek pārdots mazāk dārgu jauno īpašumu. Samazinās arī piedāvājumā esošo īpašumu skaits.

«Tie plāni, ko par jaunu īpašumu attīstīšanu veidojām pirms diviem gadiem, noteikti ir jāpārskata,»

sacīja uzņēmējs.

Nekustamo īpašumu attīstītāja Hepsor valdes loceklis Kristjans Mits (Kristjan Mit) sacīja, ka būvniecības cenu pīķis ir sasniegts, un tagad izmaksas samazinoties. Viņš gan piebilda: «Uzdrošinos teikt, ka cenas šādā līmenī saglabāsies kādu laiku. Tomēr, ņemot vērā inflāciju un darba algas pieaugumu, domāju, ka pēc gada būvniecības izmaksas būs augstākas nekā tagad.»

Gan Volkovs, gan Mits norādīja, ka šogad samazināsies būvniecības apjoms, tomēr gan būvnieki, gan attīstītāji ir optimistiski noskaņoti, domājot par tālāku nākotni.

Pērn Tallinā iesniegts rekordliels būvniecības atļauju pieprasījumu skaits, par 33% vairāk nekā 2021.gadā. Tallinas pilsētplānošanas departamenta vadītājs Ivars Rannama (Ivari Rannama) sacīja: «Mēs nenovērojamu pieteikumu skaita samazināšanos. Gada noslēgumā bija klusāks periods, bet pēdējās nedēļās mēs redzam diezgan ievērojamu aktivitāti.»

Lasiet arī: BNN pēta | Lietuvas nekustamo īpašumu eksperti: 2023.gadā izlems pircējs

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas