Igaunijā trūkst lopbarības; paredz ganāmpulku likvidēšanu

Nelabvēlīgie laika apstākļi atstājuši iespaidu ne tikai uz Igaunijas zemkopības sektoru, bet skar arī piensaimniecību, pat tik smagi, ka dažviet sagādāta lopbarība vien pusei no ziemas, raksta Igaunijas medijs ERR News.

31.jūlijā Igaunijas ziņu raidījums Aktuaalne kaamera vēstīja, ka lopbarības trūkums un attiecīgi tās cenu pieaugums liek apsvērt ganāmpulku samazināšanu, kas nozīmē, ka daudzas piena govis nonāks kautuvēs.

Lauksaimniecības kolektīvs Viraito Jegevas apriņķī govju piebarošanai izmanto skābbarību, kas gatavota no šī gada agrās ražas, un arī ganībās ir maz zāles. Kolektīva agronoms Riho Kenss (Riho Kens) Aktuaalne kaamera sacīja: “Normālā gadā mēs šajā laikā būtu par trīs ceturtdaļām sagādājuši lopbarību ziemai, bet šobrīd mums labākajā gadījumā ir puse. Par laimi, mums ir diezgan labi padevusies kukurūza, ar pienācīgu potenciālu novākt ar rezervi.”

Raidījums ziņoja, ka lopbarības trūkums arī ievērojami pacēlis tās cenu.

Kenss sacīja: “Interesantākā cena, ar ko esmu sastapies, šobrīd ir ap 50 eiro par siena rulli, savukārt skābbarība, kā esmu dzirdējis, maksā ap 150 eiro tonnā. Normālā gadā cena ir 50 – 60 eiro par tonnu.”

Lauksaimniecības uzņēmums Pajusi ABF norādīja, ka citus gadus šajā laikā savākti ap sešiem tūkstošiem siena ruļļu, bet šogad tie ir vien 410 ruļļi. Arī skābbarība sagādāta vien 1500 tonnas ierasto 4000 tonnu vietā, turklāt daļa no tās iegūta, pārstrādājot jau esošo labību.

Pajusi ABF vadītājs un īpašnieks Lembils Pāls (Lembit Paal) sacīja: “Joprojām pietrūkst apmēram puses. Mums ik gadu nepieciešamas apmēram 15 000 tonnas lopbarības. Šogad nācās ziedot rudzus un pārstrādāt tos skābbarībā.”

Pāls piebilda, ka liellopiem jau tikusi dota šī gada skābbarība, savukārt barības trūkums un augošās izmaksas atstās iespaidu arī uz piena cenām.

Tas nozīmē, ka daudzas piena govis nonāks kautuvē.

Pajusi ABF vadītājs norādīja, ka daudzi, kuri pieteicās uz ganību subsīdijām, nav spējuši sagādāt lopbarību, un tas nozīmē, ka augusta beigās, vai septembrī–oktobrī sāksies ganāmpulku likvidēšana.

Piena iepirkuma cenas šobrīd ir zemas, bet pēc jauna piena rūpniecības kompleksa pabeigšanas Paidē pieprasījums atkal pieaugs, un līdz ar to arī cenas.

Lasiet arī: Igaunijas zemnieki prognozē sliktu labības ražu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas