Igaunijas jaunā koalīcija: kāda tā ir?

Jaunā Igaunijas koalīcija ir izziņojusi savus ministrus – daži no tiem atgriežas valdībā gan no iepriekšējā sasaukuma, gan senāka laika, un sastāvā ir arī jaunas sejas, raksta Igaunijas medijs ERR News.

Šonedēļ vietas valdībā atstās pieci Isamaa ministri: ārlietu ministrs Urmass Reinsalu (Urmas Reinsalu), Igaunijas valsts pārvaldes lietu ministre Rīna Solmane (Riina Solman) tieslietu ministre Lea Danilsone-Jerga (Lea Danilson-Järg), uzņēmējdarbības un informācijas tehnoloģiju lietu ministrs Kristjans Jervans (Kristjan Järvan) un izglītības ministrs Teniss Lūkass (Tõnis Lukas).

Lai gan Reformu partija ir vēlēšanu uzvarētāja, tā tomēr zaudējusi divas ministru vietas: amatu atstās finanšu ministre Anneli Akermane (Annely Akkermann) un zemkopības ministrs Urmass Krūze (Urmas Kruuse). Kultūras ministre Pireta Hartmane (Piret Hartman) un darba lietu un veselības ministrs Pēps Petersons (Peep Peterson) ir sociāldemokrātu pārstāvji, kas atstās valdību.

Četriem no jaunajiem ministriem nav iepriekšējā pieredzes šāda līmeņa amatā, savukārt septiņi ministri atgriežas valdībā no iepriekšējā administrācijas, gan saglabājot esošo lomu, gan ieņemot jaunus amatus. Pirmo reizi vietas Rīgikogu ieguvusi partija Eesti 200.

Piecas no 13 ministru vietām ieņem sievietes.

Atkāpšanos no tradīcijām iezīmē partiju iegūto ministru vietu sadalījums. Līdz šim visām valdībā iekļuvušajām partijām neatkarīgi no iegūto vietu skaita pienācās vienāds ministru krēslu daudzums. Šoreiz ministru vietas piešķirtas strikti proporcionāli, vadoties pēc panākumiem vēlēšanās. Reformu partija 5.martā ieguva 37 vietas, Eesti 200 – 14, savukārt sociāldemokrāti tikuši pie deviņām vietām. Līdz ar to Reformu partijai ir septiņas ministru vietas, un pārējām divām partijām katrai pa trim ministru krēsliem. Eesti 200 ieguvusi arī parlamenta spīkera vietu, to ieņems Lauri Hussars (Lauri Hussar).

Mazliet mainījušās un apvienotas arī ministriju atbildības jomas, un gaidāmas arī citas administratīvās izmaiņas un atbildības pārdale – reformu mērķis ir samazināt izdevumus.

Reformu partija iegūs premjerministra vietu, kā arī sociālo lietu, aizsardzības, tieslietu, finanšu, kultūras un klimata ministru posteņus.

Klimata ministra pozīcija aizstāj līdzšinējo vides ministra amatu. Eeesti 200 ieņems ārlietu, uzņēmējdarbības un informācijas tehnoloģiju un ekonomikas lietu ministra amatus.

Sociāldemokrāti atbildēs par Iekšlietu ministriju, Veselības ministriju un Zemkopības un reģionālo lietu ministriju.

Savu nu jau trešo termiņu premjerministres amatā sāks Kaja Kallasa (Kaja Kallas). Viņa bijusi Eiropas Parlamenta deputāte un kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā 2022.gada februārī bieži redzama arī starptautiskajos medijos. Igaunijas aizsardzības ministrs Hanno Pevkurs (Hanno Pevkur) turpinās iesākto arī šajā sasaukumā. Viņa pieredzē ir trīs ministra amati. Pevkurs, ņemot vērā lielo ietekmi uz drošības situāciju valstī, ir viens no visvairāk apspriestajiem šī sasaukuma politiķiem.

Arī sociālo lietu ministre Singe Rīsalo (Singe Riisalo) turpinās savu darbu. Pirms ienākšanas politikā Rīsalo ilgstoši bijusi ierēdne Sociālo lietu ministrijā. Pēc neilga pārtraukuma kā tieslietu ministrs valdībā atgriezīsies Kalle Lānets (Kalle Laanet). Viņš iepriekš ieņēmis aizsardzības ministra amatu, un darba pieredzē atrodama arī Eiropola vadīšana un iekšlietu ministra amats.

Jaunais finanšu ministrs Marts Verklaevs (Mart Võrklaev) ir viens no diviem Reformu partijas pārstāvjiem, kam šī būs pirmā pieredze ministra krēslā. Arī kultūras ministre Heidi Purga (Heidy Purga) ministra amatā ir pirmo reizi. Viņa bijusi Rīgikogu deputāte iepriekšējos divos sasaukumos, un iepriekš strādājusi arī kā Igaunijas Eirovīzijas atlases, Eesti Laul, producente.

Jaunizveidoto Klimata ministra amatu ieņems Kristens Mihals (Kristen Michal), kura politiskā karjera mērāma vairākos gadu demsitos. Viņš iepriekš divreiz ieņēmis ministra amatu.

Kamēr Eesti 200 valdībā iekļuvusi pirmo reizi, tās jaunais ārlietu ministrs Marguss Cahna (Margus Tsahkna) ir ar pieredzi valdības darbā: viņš ir bijis gan sociālo lietu, gan aizsardzības ministrs. Izglītības ministres postenis ticis Kristinai Kallasai (Kristina Kallas). Ar premjerministri Tartu Universitātes akadēmiķei radniecīgu saišu nav.

Tīts Rīsalo (Tiit Riisalo) par ministru kļuvis pirmo reizi, un viņa pakļautībā būs jaunā Uzņēmējdarbības un informācijas tehnoloģiju lietu ministrija. Rīsalo darba pieredze iekļauj arī Igaunijas prezidenta biroja vadīšanu Kersti Kaljulaidas (Kersti Kaljulaid) laikā.

Visi trīs sociāldemokrātu ministri valdībā strādāja arī iepriekšējā sasaukumā. Joprojām izaicinošā laikā iekšlietu ministra uzdevumus turpinās pildīt Lauri Lānemets (Lauri Läänemets), Rīna Sikute (Riina Sikkut) ieņems veselības ministres krēslu (iepriekš Sikute šajā amatā bija 2018.-2019.gadā), savukārt bijušais vides ministrs Madis Kallass (Madis Kallas) vadīs Zempkopības un reģionālo lietu ministriju. Arī viņu ar premjerministri nesaista radniecība.

Lasiet arī: Igaunijā top liberāla valdība, EKRE apstrīd vēlēšanu rezultātus

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas