Igaunijas politiķis: Auto nodoklis varētu būt augstāks – 1000 eiro gadā

Reformu partijas deputāts Sīms Kallass (Siim Kallas) paziņojis, ka valdība varētu itin viegli no auto īpašniekiem iekasēt lielākas summas, nekā pašlaik plānots, raksta Igaunijas medijs ERR News.

Kallass 1.augustā publicētajā viedokļrakstā Igaunijas laikrakstā Eesti Päevaleht norādījis: “Miljons transportlīdzekļu, 1000 eiro no katra – tas ir miljards budžeta līdzsvarošanai. Ja sabiedrība plāno no visa spēka turēties pie valsts sniegtā atbalsta, tad tai ir adekvāti jāiegulda valsts peļņā.”

Jaunā Igaunijas Finanšu ministrijas veidotā automašīnas ekspluatācijas nodokļa sistēma paredz, ka summa būs atkarīga no auto motora tilpuma, masas, kā arī vecuma. Piemēram, nodoklis par 2017.gada Škoda Octavia ar dīzeļdzinēju būs 145 eiro.

Kallass arī neatbalsta budžeta līdzekļu lietošanu ceļu uzturēšanai.

Viņš piezīmēja: “Igaunijas ceļu būves uzņēmumi pieprasa četrus miljardus eiro ceļu būvniecībai. Satiksmes reģistra sarakstā ir vairāk nekā miljons automašīnu. Tātad ceļu remontiem nepieciešami 4000 eiro no automašīnas. 8000 eiro no ģimenes, ja tai pieder divi auto. Kādēļ mēs vēlamies, lai ceļi tiktu laboti uz mūsu bērnu un mazbērnu skolotāju, mūsu policistu un mūsu ārstu algu rēķina?”

Politiķis norādīja, ka citviet Eiropā un arī ASV autosatiksme ir milzīgs slogs sabiedrībai, un tas tiek dalīts ar braucējiem.

Viņš piebilda, ka auto esot greznība, nevis nepieciešamība,

un papildus satiksmes racionalizēšanai, visur citur par normālu tiekot uzskatīts, ka auto ekspluatācijas nodokļi piepilda valsts maku.

Saskaņā ar Norstat jūlijā veikto aptauju, 21% respondentu atbalsta valdības rosināto automašīnu ekspluatācijas nodokli, savukārt 72% ir pret to. Vienīgie, kuru vidū nodokļa atbalstītāju bija vairāk par tā pretiniekiem, bija Reformu partijas vēlētāji.

Lasiet arī: Igaunijā gaidāmas izmaiņas transportlīdzekļu nodokļu sistēmā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas