Imigrācijas likuma grozījumu apstrīdētāji varot ST uzvarēt

Satversmes tiesa ierosinājusi jau vairākas lietas par normu, ar kuru Krievijas pilsoņiem uzturēšanās atļaujas saglabāšanai jāapliecina latviešu valodas zināšanas. Pieteicēji lūdz tiesu vērtēt Imigrācijas likuma pārejas noteikumu atbilstību Satversmei.

Kamēr citi Saeimas deputāti vingrinās diskusijā par to, vai valsts valodu nezinošos Krievijas pilsoņus būtu jādeportē no Latvijas, bijušais Satversmes tiesas priekšsēdētājs un 14.Saeimas deputāts Gunārs Kūtris (ZZS) TV24 raidījumā Ziņu TOP atzīst: cilvēkiem, kuri apstrīd šo pārejas normu, ir visai labas izredzes uzvarēt tiesā.

«Ja precīzi skatāmies normu, 1.septembrī visas pagaidu termiņuzturēšanās atļaujas zūd.

Tiek atceltas pilnīgi visas. Neatkarīgi no valodas apguves.

Visiem tās jāizsniedz no jauna. Jānomaina vairāk nekā 20 tūkstošiem cilvēku, 18 tūkstošiem jākārto valodas eksāmens. Atbrīvoti no valodas eksāmena ir tie, kuri pārsniedz 75 gadu vecumu,» skaidro Kūtris.

Kā norāda bijušais Satversmes tiesas priekšsēdētājs, ierosinātajās lietās pieteicēji atsaucas uz Satversmes 1.pantu, kas ir tiesiskā paļāvība. «Proti, pārejas noteikumos paredz, ka no 1.septembra cilvēki prasīs jaunu pagaida termiņuzturēšanās atļauju un šo uzturēšanās atļauju piešķirs atbilstoši likuma 34. pantam, kas runā par vairākām prasībām – piemēram, vai cilvēkam ir pietiekami finanšu līdzekļi.

Vai pensionāram, kuram ir 400 eiro liela pensija, ir «pietiekami līdzekļi»? Ministru kabineta noteikumos tiek prasīti līdzekļi minimālās algas apmērā, 620 eiro. Otra lieta – šie noteikumi saka, ka šo atļauju izsniedz personai, kura pēdējos piecos gados ārpus Latvijas nav bijusi ilgāk par 6 mēnešiem pēc kārtas vai kopā ņemot vienu gadu. Vai pērn un aizpagājušogad cilvēks, kurš ieguva uzturēšanās atļauju, zināja, ka būs šāda norma?

Loģiskākais no tiesiskas valsts viedokļa būtu risinājums, ja šis pagaidu uzturēšanās atļaujas, kuras tāpat ik pēc noteikta termiņa cilvēkam ir jāatjauno, secīgi arī nāktu izņemt – un, saņemot, cilvēkam jābūt valodas eksāmena apliecībai,» uzskata Saeimas deputāts.

Lasiet arī: BNN fokusā| Saeimas debatēs kaislības ap krievu pilsoņu jautājumu: «deportēt vai nedeportēt?»

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas