Indijas uzņēmums saņem kritiku par darbinieku aizvietošanu ar čatbotu

Kāds Indijas uzņēmums saņēmis kritikas gūzmu pēc tam, kad paziņoja, ka aizvietojis 90% darbinieku ar mākslīgā intelekta vadītu čatbotu, raksta britu raidorganizācija BBC.

Uzņēmuma Dukaan dibinātājs Sumīts Šahs (Suumit Shah) mikroblogošanas vietnē Twitter paziņoja, ka darbinieku aizvietošana ar čatbotu ir ievērojami uzlabojusi atbildes un risinājumu atrašanas laiku. Viņa ieraksts uzreiz radīja satraukuma vilni.

Indiešu uzņēmuma lēmums nāk laikā, kad daudz tiek runāts par mākslīgo intelektu un to, kā tas var aizvietot cilvēkus, jo īpaši apalpojošajā sfērā.

Ierakstu sērijā, kas nu jau aplūkota vairāk nekā miljons reižu,

Šahs aprakstījis sava uzņēmuma lēmumu nomainīt cilvēkus pret mākslīgo intelektu, kas esot bijis smags, bet nepieciešams solis.

Viņš rakstīja: “Ņemot vērā ekonomikas stāvokli, jaunuzņēmumi dod priekšroku ienesībai, nevis centieniem kļūt par “vienradžiem”, un tas attiecas arī uz mums.” Šahs piebilda, ka klientu atbalsts ilgstoši bijusi viņa uzņēmuma vāja vieta, un viņš meklējis tam risinājumu.

Šahs aprakstījis, kā uzņēmums katra klientam izveidojis individuālu atbalsta čatbotu, un tie ātri un precīzi spējot apstrādāt dažādus pieprasījumus. Tajā pašā laikā uzņēmējs norādījis, ka notiek darbinieku meklēšana dažādiem amatiem.

Tikmēr daudzi Twitter lietotāji kritizējuši Šaha pieeju un apvainojuši uzņēmēju par darbinieku dzīvju izpostīšanu. Kāds rakstīja: “Varbūt tas patiešām bija pareizais biznesa lēmums, bet tam nevajadzēja tikt pārvērstam par svinību/mārketinga pavedienu.”

Šahs uz pārmetumiem atbildēja, ka bija sagaidāms, ka kāds būs aizvainots kāda cita vietā,

un piebilda, ka to, kādu ātbalstu sniedzis bijušajiem darbiniekiem, aprakstīs biznesa sociālajā tīklā LinkedIn.

Pēdējo gadu laikā mākslīgā intelekta rīki, tādi kā ChatGPT, ir kļuvuši precīzāki un pieejamāki. Tiek ziņots par uzņēmumiem, kas izmanto šos rīkus, lai samazinātu izmaksas, un tas savukārt liek daudziem bažīties par darbavietas saglabāšanu.

Finanšu institūcijas Goldman Sachs martā publiskotajā ziņojumā tiek lēsts, ka mākslīgais intelekts varētu aizvietot aptuveni 300 miljonus pilna laika darba vietu. Indijā atsevišķi uzņēmumi jau izmanto mākslīgo intelektu, lai radītu produktus.

Lasiet arī: Tonijs Blērs: Mākslīgais intelekts mainīs visu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas