Irāna atbrīvo piecus amerikāņus vēsturiskā apmaiņā

No Dohas pirmdien, 18.septembrī, izlidoja lidmašīna uz ASV ar pieciem atbrīvotajiem amerikāņiem apmaiņā pret pieciem ASV atbrīvotajiem irāņiem un sešu miljardu dolāru pārskaitījumu no Dienvidkorejas uz Kataras kontiem, kad padara šo par retu vienošanos starp ilggadējām pretiniecēm, vēta Reuters.

“Šodien pieci nevainīgi amerikāņi, kas bija ieslodzīti Irānā, beidzot atgriežas mājās,” ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden) sacījis paziņojumā, īsi pirms ASV ieslodzītie izkāpa no lidmašīnas Dohā, lai viņus sveiktu ASV diplomāti.

Baltais nams iepriekš apstiprinājis, ka lidmašīna ar pieciem atbrīvotajiem amerikāņiem un diviem ģimenes locekļiem dodas uz ASV, lai saņemtu medicīnisko palīdzību un pielāgotos brīvībai. Vienlaicīgi Irānas Press TV ziņojis, ka pieci ASV aizturētie irāņi ir atbrīvoti, un divi no viņiem nolaidušies Teherānā un pārējie neatgriezīsies Irānā.

Irānas prezidents Ebrahims Raisi vizītes laikā Ņujorkā, kur viņš ieradās uz ikgadējo ANO Ģenerālās asamblejas sanāksmi,

ieslodzīto apmaiņu raksturoja kā humānu rīcību,

uzsverot, ka šis varētu būt solis uz līdzīgām darbībām nākotnē.

Joprojām nav skaidrs, vai šī apmaiņa veicinās progresu dažādos strīdīgos jautājumos, kas šķeļ abas valstis, piemēram, Irānas kodolprogramma, reģionālais atbalsts šiītu kaujiniekiem, ASV karaspēka klātbūtne Persijas līcī un ASV sankcijas pret Irānu.

Daži ASV analītiķi pauda skepsi par progresa iespējamību kodolenerģētikas vai citos jautājumos, norādot, ka, lai gan ieslodzīto apmaiņa varētu atvieglot diplomātiskās sarunas par kodolprogrammu, izredzes panākt faktisku vienošanos, ir nelielas.

ASV no Irānas ieradās uzņēmēji, kuriem ir Irānas-ASV dubultpilsonība, Sijamaku Namazi, Amads Šargi, kā arī vides aizsardzības speciālists Morads Tabazs. Ceturtā un piektā ASV pilsoņa identitāte netika atklāta, jo viņi vēlējās palikt anonīmi. Savukārt Irāna nosauca visus piecus Irānas pilsoņus, kurus atbrīvoja ASV, proti, Merdads Ansari, Kambizs Atars Kašani, Reza Sarhangpūrs, Amins Hasanzadehs un Kavehs Afrasiabi.

Lasiet arī: Ukraina iesūdz ES kaimiņvalstis par graudu importa aizliegumu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas