Itālijas Meloni apgalvo, ka ES vienošanās par augstākajiem amatiem ignorē vēlētāju vēlmes

Pēc tam, kad otrdien Eiropas Savienības (ES) centriskie diplomāti paziņoja, ka Urzula fon der Leiena (Ursula von der Leyen), Antoniu Košta (António Costa) un Kaja Kallasa (Kaja Kallas) ieņems augstākos amatus attiecīgi Eiropas Komisijā, Eiropadomē un ārpolitikas dienestā, Itālijas premjerministre Džordžija Meloni (Giorgia Meloni) trešdien, 26.jūnijā, kritizēja ES augstāko amatu aizkulišu darījumus kā “sirreālus”, argumentējot, ka tajos nav ņemts vērā vēlētāju viedoklis, ziņo “Reuters” un “Politico”.

Ja ES līderi ceturtdien Briselē notiekošajā samitā apstiprinās šo vienošanos, tā ļaus saglabāt ES atbalstošo frakciju kontroli Eiropā, neraugoties uz pieaugošo galēji labējo un eiroskeptisko partiju atbalstu Eiropas Parlamenta vēlēšanās.

“Man nešķiet, ka līdz šim būtu parādījusies vēlme ņemt vērā to, ko pilsoņi ir teikuši vēlēšanās,”

sacīja Meloni, norādot, ka sarunās ir jāņem vērā partijas, kuru politiskais atbalsts pēdējās vēlēšanās ir palielinājies.

Eiropas Parlamenta vēlēšanu rezultāti nosvērās uz labo pusi, un Meloni Eiropas Konservatīvo un reformistu partija (ECR) ieguva vairāk deputātu vietu, atspoguļojot plašākus labējo panākumus, kas vērojami arī Itālijā, Francijā un Vācijā, un viņa vēlas, lai šīs pārmaiņas tiktu atspoguļotas Eiropas lēmumu pieņemšanā.

Meloni sacīja, ka viņas pārstāvētā ECR grupa, kas ir apsteigusi liberāļus, ir pelnījusi svarīgu lomu lēmumu pieņemšanā.

“Trešā (lielākā) grupa šodien ir grupa, kas nepatīk tiem, kuri pieņem lēmumus,” viņa sacīja, nosaucot ES par “birokrātisku milzi”, kura izvēles diktē “ideoloģija”.

Tehniski fon der Leiena var nodrošināt vēl vienu termiņu, ja ES līderi nodrošinās vairākuma atbalstu, bez Itālijas Meloni atbalsta. Tomēr politiski tas ir delikāts jautājums, jo Meloni vada bloka trešo lielāko ekonomiku un Eiropas Parlamenta vēlēšanās ir kļuvusi spēcīgāka.

ES līderi ceturtdien un piektdien tiksies Briselē un sagaidāms, ka viņiem izdosies noslēgt vienošanos par vadītāja amatu, lai Eiropas Parlaments jūlija vidū varētu balsot par fon der Leienas otro pilnvaru termiņu, kur viņai būs nepieciešams lielāks atbalsts.

Diplomāti ir norādījuši, ka fon der Leiena varētu iegūt Meloni atbalstu, piedāvājot Itālijai spēcīgu amatu Eiropas Komisijā.

Lasiet arī: Par nākamo NATO vadītāju iecelts Nīderlandes Marks Rite

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas