Par nākamo NATO vadītāju iecelts Nīderlandes Marks Rite

NATO sabiedrotie trešdien, 26.jūnijā, iecēla Nīderlandes premjerministru Marku Riti (Mark Rutte) par nākamo NATO vadītāju, karam Ukrainā plosoties uz NATO sliekšņa un gaisā virmojot neskaidrībai par ASV turpmāko nostāju pret transatlantisko aliansi, ziņo “Reuters”.

Rites iecelšana amatā kļuva par formalitāti pēc tam, kad viņa vienīgais konkurents uz šo amatu, Rumānijas prezidents Klauss Johaniss (Klaus Iohannis), pagājušajā nedēļā paziņoja, ka izstājas no cīņas.

“Ziemeļatlantijas Padome nolēma iecelt Nīderlandes premjerministru Marku Riti par nākamo NATO ģenerālsekretāru, nomainot Jensu Stoltenbergu (Jens Stoltenberg),” teikts NATO paziņojumā.

Rite nomainīs Norvēģijas pārstāvi Stoltenbergu NATO ģenerālsekretāra amatā 1.oktobrī,

kad beigsies Stoltenberga “desmit gadus ilgais pilnvaru termiņš pie alianses stūres”, piebilda NATO.

Stoltenbergs sacīja, ka viņš atzinīgi vērtējot Rites izraudzīšanos kā viņa pēcteci.

“Marks ir patiess transatlantists, spēcīgs līderis un vienprātības veicinātājs,” viņš teica. “Es zinu, ka atstāju NATO labās rokās.”

Pagājušajā gadā paziņojot par savu interesi ieņemt šo amatu, Rite guva atbalstu no galvenajām alianses dalībvalstīm, tostarp ASV, Lielbritānijas, Francijas un Vācijas.

Lai gan dažas Austrumeiropas valstis sākotnēji iestājās par to, lai šo amatu ieņem kāds no šo valstu reģiona, tās galu galā atbalstīja Riti, kurš ir dedzīgs Krievijas prezidenta Vladimira Putina kritiķis un pārliecināts Ukrainas sabiedrotais.

NATO lēmumus pieņem vienprātīgi, tāpēc Rite, kurš gandrīz 14 gadus bija Nīderlandes premjerministrs, varēja tikt apstiprināts amatā tikai pēc tam, kad visas 32 alianses dalībvalstis bija vienojušās, ko tās arī pagājušajā nedēļā izdarīja.

Ritei būs jātiek galā ar izaicinājumu uzturēt sabiedroto atbalstu Ukrainas cīņai pret Krievijas iebrukumu, vienlaikus pasargājot NATO no iesaistīšanos konfliktā, kā arī jārēķinās ar iespējamo NATO skeptiķa Donalda Trampa (Donald Trump) atgriešanos Baltajā namā pēc novembrī paredzētajām ASV prezidenta vēlēšanām.

Lasiet arī: Nīderlandes premjerministrs Rite, iespējams, kļūs par nākamo NATO vadītāju

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas