Izraēla un “Hamās” vienojas par pauzēm cīņās, lai vakcinētu bērnus pret poliomielītu

Izraēlas militārie spēki un palestīniešu kaujinieku grupējums “Hamās” ir vienojušies par trim atsevišķām trīs dienu pauzēm Gazas joslā, lai varētu veikt pirmo 640 000 bērnu vakcināciju pret poliomielītu, ceturtdien, 29.augustā, paziņoja Pasaules Veselības organizācijas (PVO) vecākais pārstāvis palestīniešu teritorijās Riks Pīperkorns (Rik Peeperkorn), ziņo “Reuters“.

Vienošanās panākta pēc tam, kad PVO 23.augustā apstiprināja, ka desmit mēnešus vecs bērns ir paralizēts pēc saslimšanas ar pirmo poliomielīta gadījumu Gazā pēdējo 25 gadu laikā.

Vakcinācijas kampaņa sāksies svētdien, un pauzes plānotas no plkst. 6.00 līdz 15.00 pēc vietējā laika.

Kampaņa Gazā sāksies ar trīs secīgām pauzēm katru dienu Gazas centrālajā daļā, kam sekos līdzīgas pauzes Gazas dienvidu un ziemeļu daļā, vajadzības gadījumā katru pauzi pagarinot par ceturto dienu, norāda PVO amatpersonas. Šīs stratēģijas mērķis ir nodrošināt pienācīgu humānās palīdzības sniegšanu pamiera laikā.

Otrā vakcinācijas kārta būs jāveic četras nedēļas pēc pirmās, sacīja Pīperkorns.

Gazā jau ir aptuveni 1,26 miljoni jaunās 2.tipa poliomielīta vakcīnas (nOPV2) devu, un drīzumā tiks piegādātas vēl 400 000 devu. Vakcināciju veiks ANO darbinieki un vietējie veselības aprūpes darbinieki, vēsta britu raidorganizācija BBC

“Lai apturētu slimības uzliesmojumu un novērstu poliomielīta izplatīšanos starptautiskā mērogā, katrā kampaņas kārtā ir nepieciešams nodrošināt vismaz 90% iedzīvotāju vakcināciju,” sacīja PVO ārkārtas situāciju direktors Maiks Raiens (Mike Ryan).

“Hamās” amatpersona Basems Naims paziņojis, ka viņi ir gatavi sadarboties ar starptautiskajām organizācijām, lai nodrošinātu vakcinācijas kampaņu. Izraēlas militārā humānās palīdzības vienība apstiprināja, ka kampaņa tiks koordinēta ar Izraēlas armiju plānoto humānās palīdzības pārtraukumu laikā, lai nodrošinātu piekļuvi medicīnas centriem vakcinācijas veikšanai.

ASV vēstnieka vietnieks Roberts Vuds (Robert Wood) aicināja Izraēlu veicināt mieru un apturēt militārās operācijas Gazas vakcinācijas kampaņas laikā, uzsverot, ka ir svarīgi izvairīties no turpmākiem evakuācijas rīkojumiem pēc tam, kad svētdien Deir al-Balahā tika izdots evakuācijas rīkojums, taču tas tika atcelts, ANO palīdzības dienesta vadītāja pienākumu izpildītājai Džoisai Msujai (Joyce Msuya) norādot, ka šī ir pirmā šāda atcelšana konflikta laikā. Šī evakuācija piespieda veikt lielāko ANO personāla pārvietošanu kopš 2023.gada oktobra.

Asinsizliešana gadu desmitiem ilgušajā Izraēlas un palestīniešu konfliktā sākās 7.oktobrī, kad palestīniešu islāmistu grupējums “Hamās” uzbruka Izraēlai, nogalinot 1 200 cilvēku un sagrābjot aptuveni 250 ķīlnieku, kā liecina Izraēlas dati.

Pēc tam sekojošajā Izraēlas uzbrukumā “Hamās” pārvaldītajam anklāvam saskaņā ar vietējās Veselības ministrijas datiem nogalināti vairāk nekā 40 000 palestīniešu, kā arī gandrīz visi 2,3 miljoni iedzīvotāju pārvietoti, radusies bada krīze un Pasaules Tiesā izvirzītas apsūdzības genocīdā, ko Izraēla noliedz.

Lasiet arī: Borels aicina ES dalībvalstis noteikt sankcijas dažiem Izraēlas ministriem

Lasiet arī: BNN pēta | Lietuvas ekonomikas rādītāji ir ievērojami labāki nekā Latvijā vai, it īpaši, Igaunijā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas